Израел, Аустрија и Данска створили савез за производњу вакцина

Израел и две земље ЕУ, Аустрија и Данска, формираће „фонд за истраживање и развој“ и почеће заједничке напоре за производњу будућих вакцина, рекао новинарима Бенјамин Нетанијаху

Фото: Tanjug/Ap Photo/Alexander Zemlianichenko Jr/Russian Direct Investment Fund

Израел, Аустрија и Данска створили су савез за развој и производњу вакцина следеће генерације против ковида-19 и тиме узнемирили Европу.

У присуству данске премијерке Мете Фредерикс и аустријског канцелара Себастијана Курца, споразум је вечерас у Јерусалиму објавио израелски премијер Бенјамин Нетанијаху чија је земља спровела брзу и масовну кампању вакцинације.

Курц је ове недеље изјавио да „више не треба зависити само од ЕУ за производњу вакцина друге генерације“ и да је „Европска агенција за лекове преспора при одобравању вакцине“.

Израел и две земље ЕУ – Аустрија и Данска, формираће „фонд за истраживање и развој“ и „почеће заједничке напоре за производњу будућих вакцина“, рекао је новинарима шеф израелске владе.

Француска је већ критиковала ту идеју јер сматра да је „европски оквир“ и даље најприкладнији, саопштило је Министарство спољних послова.

На то је аустријски канцелар у Јерусалиму одговорио рекавши да „морамо сарађивати у оквиру Европске уније (…), али морамо сарађивати и на глобалном нивоу“, и истакао Израел као „прву земљу света која је показала да вирус може бити поражен“.

Захваљујући уговору с фармацеутским гигантом „Pfizer“, Израел рачуна на брзу испоруку вакцина у замену за биомедицинске податке о њиховом утицају на своје становништво. Тиме је омогућено да се бар првом дозом вакцинише више од половине од 9,3 милиона Израелаца и да се обаве масовни тестови који су потврдили ефикасност вакцине „Pfizer/BionTec“.

Та кампања вакцинације је подстакла поновно отварање продавница и других делатности.

Шеф француске дипломатије Жан-Ив Ле Дриан признао је да има „великих празнина“ у политици вакцинације ЕУ и, због незадовољства, „искушења за отцепљење“ од заједничке политике.

И белгијски министар здравства Франк Ванденбруке је указао на „проблеме с испоруком“ вакцина фирме „Астра Зенеца“ која је крајем јануара објавила да, због тешкоћа у белгијској фабрици, у првом кварталу може земљама ЕУ испоручити само 40 милиона доза, а не свих обећаних 120 милиона.

„Морамо признати да смо на нивоу ЕУ били или превише оптимистични, или смо веровали у врло оптимистична обећања ‘Астра Зенеке’, а да нисмо детаљно проверили њихове производне капацитете. Европа мора да учи на својим грешкама“, изјавио је белгијски министар у Бриселу.

Европска комисија се засад уздржала од критике савеза Израела и две земље ЕУ.

„Поздрављамо то што државе-чланице истражују све могућности за побољшање европског одговора на вирус“, рекао је портпарол Ерик Мамер. „Не сматрамо да је ту нешто противречно“.

Израелски премијер Нетанијаху је позвао и „друге земље“ да се придруже том савезу.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Бета/Мондо, 4. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. „Захваљујући уговору с фармацеутским гигантом „Pfizer“, Израел рачуна на брзу испоруку вакцина у замену за биомедицинске податке о њиховом утицају на своје становништво.“

    Бију ко неће ил’ га претходно мало орасположе (https://stanjestvari.com/2021/01/23/na-mestima-za-kovid-vakcinaciju-u-vasingtonu-aktivisti-ce-deliti-marihuanu/).

    Наравно све претходно проверено, од надлежне агенције одобрено, уз одрицање од пребацивања било какве одговорности на произвођача. И строго дигиализовано.

    Big Pharma, велика фарма.

Оставите коментар