Није „С*ање ствари“: На местима за ковид вакцинацију у Вашингтону активисти ће делити марихуану

Ако верујете у науку која подржава медицински канабис, требало би да верујете и науци која подржава ефикасност вакцине, и обрнуто, каже промотер акције „Џоинти за боце“

Извор: dcmj.org

(dcist.com, 12. 1. 2021)

Канабис активисти смислили су начин да приволе још више људи да се вакцинишу против корона вируса: даваће им „траву“ (weed у оригиналу: коров, трава, вутра – жаргон за марихуану, прим. прев.).

Група D.C. Marijuana Justice – архитекта гласачке Иницијативе 71 из 2014. године којом је легализовано поседовање и узгајање марихуанепланирају поделу бесплатног канабиса око места за вакцинацију у граду. Локације још нису најављене, али организација спрема волонтере да бесплатно дистрибуирају врећице марихуане око више центара за вакцинацију, како центри буду покретани.

Према речима суоснивача DCMJ, Адама Еидингера, локални узгајивачи су за сада на поклон обећали по три фунте канабиса, а организатори се надају да ће прикупити укупно и до по пет фунти док подела не почне (фунта – 0,454 грама, прим. прев.)

Призор са трга Дипон на Дан инаугурације 2017. (Фото: Benjamin Strahs/DCist)

Еидингер се нада да ће подела привући више људи у градске центре за вакцинацију а прилику жели да искористи и у образовне сврхе.

Ставови против вакцине и даље су чести међу корисницима канабиса и јавности уопште. А неки од оних који траже вакцине можда још увек нису уверени у медицинске добробити канабиса, каже он.

„Ако верујете у науку која подржава медицински канабис, требало би да верујете и науци која подржава ефикасност вакцине, и обрнуто“, каже Еидингер.

Канабис такође има начин да окупља људе, додаје (попут „РАКИЈА connecting people“ у нас, прим. прев.).

DCMJ је „уједињујуће“ моћи „траве“ већ проверио ранијим даривањем које је група одржала током инаугурације председника Доналда Трампа 2017. године. Док су се про-трамповски бајкери и анти-трамповски активисти сукобили у центру Вашингтона, напетост између две фракције раскрављена је уручивањем хиљада џоинта на тргу Дипон (џоинт – ручно умотана цигарета марихуане, прим. прев.).

Еидингер догађај из 2017. назива „маслиновом гранчицом за Трампове присталице“.

Призор са трга Дипон на Дан инаугурације 2017. У акцији „Dupont Lights Up“, по процени DCMJ, подељено је више од 8000 џоинта (Извор: Галерија DCist)

У DCMJ су очекивали да ће џоинте делити и током инаугурације председника Џоа Бајдена и потпредседнице Камале Харис, али се услед „здравствених и сигурносних чинилаца“ одустало од те идеје.

Организатори такође планирају да овај пут ипак дистрибуирају растресити канабис, за разлику од унапред припремљених џоинта. Еидингер каже да су их многи људи на догађају 2017. пушили на лицу места – што је кршење градских прописа. Такође, ручно смотани џоинти представљају ризик за здравље током пандемије, каже он.

„Пре четири године испоручили смо преко 10.000 џоинта – а лизали смо те џоинте“, рекао је Еидингер. „Данас мислимо да је то проблем.“

Активиста каже да ће се бесплатна „трава“ делити у појединачним кесама, чиме ће се бавити добровољци у маскама и рукавицама, са безбедне удаљености и на отвореном.

Са енглеског посрбило, приредило и скратило: Стање ствариCategories: Посрбљено

Tags: , , , ,

Оставите коментар