Аљбин Курти: Нема уједињења са Албанијом док Српска листа има 10 посланика

О томе какво би било расположење грађана Албаније по питању референдума о уједињењу са тзв. Косовом, председник покрета Самоопредељење каже да на КиМ недостаје закон о референдумима

Аљбин Курти (Фото: Бета-АП)

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Не могу учинити дијалог са Србијом првим приоритетом нове владе, рекао је данас председник покрета Самоопредељење Аљбин Курти и додао да докле год Српска листа има 10 места у парламенту, Приштина неће моћи да промени устав како би се тзв. Косово „ујединило једног дана са Албанијом“.

Курти је данас, приликом посете Ђирокастру у оквиру предизборне кампање своје партије у Албанији за изборе у тој земљи, заказане за 25. април, на питање дописника портала Косово онлајн, да ли се након састанка са Лајчаком променио његов став у вези са дијалогом са Београдом, јер је у предизборној кампањи говорио да то неће бити приоритет за њега ако победи, одговорио да је у јавном мњењу значај овог дијалога на шестом или седмом месту и да он „прави консензус да га доведе на четврто место, али да га не може учинити првим приоритетом, јер се то не свиђа грађанима, а он њима одговара”.

Аљбин Курти: Уједињење Косова и Албаније историјска намера и жеља свих Албанаца

„Мој став се није променио ни после састанка са Лајчаком, па су тако прва два приоритета и даље запошљавање и правда. Приоритет је и пандемија, а након тога би могао бити дијалог са Србијом, који би иначе требало да буде добро припремљен и принципијелан. У досадашњем дијалогу Косово је било много више тема него фактор. У нашој влади, у дијалогу са Србијом, Косово постаје фактор”, рекао је Курти, преноси Танјуг.

О томе какво би по њему расположење грађана Албаније било по питању референдума о уједињењу са Косовом, Курти каже да на Косову и Метохији недостаје закон о референдумима.

Он је, поред осталог, рекао да не желе уједињење, референдум или промену устава на штету некога другог, али да то желе „ради њихових интереса на миран и демократски начин, никако са сукобима“

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 4. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар