Аљбин Курти: Уједињење Косова и Албаније историјска намера и жеља свих Албанаца

Приликом посете Љешу у Албанији Курти навео да Устав Косова представља препреку, али је додао да за такве промене мора проћи време

Аљбин Курти (Фото: Бета-АП/Visar Kryeziu)

Председник Покрета Самоопредељење Аљбин Курти изјавио је да је уједињење Косова и Албаније историјска намера и жеља свих Албанца, преноси Индекс онлајн.

“За уједињење ће бити потребно да прође више времена, али то је историјска намера и жеља свих Албанаца“, рекао је Курти приликом посете Љешу у Албанији.

Курти је и навео да Устав Косова представља препреку, али је додао да за такве промене мора проћи време.

Аљбин Курти: Мислим да бих гласао за уједињење Косова и Албаније

“Нажалост, Устав Косова има контрадикцију у члану 1.1 са чланом 1.3, па тако члан 1.1 каже да је Косово независна, суверена и демократска држава док члан 1.3 забрањује придруживање другој држави. У том смислу, независност Косова не дозвољава уставно уједињење са другом независном државом, попут Албаније. Али истовремено представља препреку за интеграцију другог типа, попут европског”, рекао је Курти.

Он је казао и да је несумњиво да Албанија и Косово морају бити координисани ка приближавању, интеграцији и унији, пре свега у кључним областима – безбедности, енергетици и природним ресурсима и спољној политици.

Oпрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 2. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар