Аљбин Курти: Мислим да бих гласао за уједињење Косова и Албаније

Верујем да пуна независност подразумева и независност од независности како бисмо могли да уђемо у федерацију са Албанијом или да се придружимо ЕУ, рекао лидер Самоопредељења

Аљбин Курти (Фото: ЕПА – В. Х.)

Лидер косовске странке Самоопредељење Аљбин Курти, победник прошлонедељних парламентарних избора, изјавио је да би гласао за уједињење Косова и Албаније на евентуалном референдуму ако би оно могло да буде изведено на миран и демократски начин.

Неколико дана након што је његова коалиција освојила до сада највећи број гласова на косовским изборима, Курти је за „Јуроњуз”  рекао да је пре таквог референдума потребно променити Устав Косова.

„Члан 1.1 нашег устава у супротности је са чланом 1.3. Члан 1.1 наводи да је Косово суверена независна земља, а члан 1.3 истиче да Косово не може да се припоји другој земљи. Верујем да пуна независност подразумева и независност од независности како бисмо могли да уђемо у федерацију са Албанијом или да се придружимо ЕУ”, казао је бивши косовски премијер.

Навео је да Косово још нема закон о референдумима, а да би питање односа са Албанијом могла да реше два референдума, у Албанији и на Косову, преноси Коссев.

„Када будемо ојачали државу на Косову и када то будемо могли да изведемо на миран и демократски начин, мислим да бих гласао „за” (уједињење са Албанијом)”, рекао је Курти.

Поводом наставка дијалога Београда и Приштине, Курти је рекао да је „потребно да се Србија суочи са својом прошлошћу”.

„Изазвала је четири рата у бившој Југославији и изгледа као да око тога не постоји жаљење или кајање у држави. Важно је да у Србији дође до промена у погледу начина на који гледају Косово. Потребно је да се Србија погледа у огледало, а не да Косово гледа војним двогледом. И да призна нашу независност. Мислим да је Србији потребан српски Шарл де Гол који ће рећи да је Србија сјајна без Косова, баш као што је Шарл де Гол рекао да је Француска сјајна без Алжира”, казао је Курти.

Фото: Танјуг

Навео је да је спреман да се укључи у дијалог од којег ће људи имати користи, али је додао да „мисли да није прихватљиво да се било ко на Косову умеша у дијалог” у којем би Приштина „требало да надокнади држави Србији губитак Косова” за време власти Слободана Милошевића.

„Србија је починила геноцид на Косову. Не морамо да читамо историјске књиге нити да слушамо наше дедове. То смо искусили. Мислим да је веома важно да се позабавимо правдом која се одгађа и ускраћује и заснива на прошлости како би се постигао дугорочнији мир, сигурност, стабилност и помирење”, додао је Курти.

Он је рекао да и даље „мисли да су извињење, признање и одштета од Србије неопходни”.

„Шта ће друго Србија да уради, покушаће да нас поново нападне? Мислим да би требало да се одмакну од Русије и Кине и да покушају да то ураде што брже. Морају се ослободити Косова. Ослободили смо Косово од Србије. Мислим да би Србија требало да се ослободи Косова”, казао је лидер Самоопредељења.

Курти је казао да ће нова влада о набавци вакцина разговарати са земљама које су признале независност Косова и нарочито са ЕУ.

На питање да ли одбија вакцине из Београда, навео је да Косово „неће добијати вакцине од Србије која их добија од Русије и Кине”.

„И у погледу вредности и интереса, наша оријентација је одувек била ка Западу”, додао је Курти.

Он је рекао и да његова коалиција, иако је можда добила више од половине гласова, можда неће имати 61 од 120 посланика и да ће јој за формирање владе бити потребно „неколико посланика из несрпске мањинске заједнице”.

Аљбин Курти: Биће дијалога, али не са Београдом, већ са Србима на Косову

Курти је казао да је социјалдемократа, а да неке његове националистичке црте имају „антиколонијални, ослободилачки карактер”.

„Ако видите неке националистичке црте у мени, то потиче из историје Косова и има антиколонијални, ослободилачки карактер, како би се постигла равноправност међу људима и народима и како нико не би доминирао над неким другим. Могли бисмо рећи да су Шарл де Гол, Марин ле Пен и Франц Фанон били националисти, али ако бисте их све ставили у исти кош, могли бисте да направите велику грешку”, навео је Курти, преноси Бета.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 17. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар