Мирослав Лајчак: Свеобухватна нормализација односа Србије и Косова могућа

ЕУ је јасно предочила да нема другог начина осим дијалога на европском путу Србије и Косова, наглашава специјални представник Европске уније

Мирослав Лајчак (Извор: N1)

Специјални представник Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак изјавио је да је ЕУ убеђена да је „свеобухватна нормализација односа између Косова и Србије апсолутно могућа“.

„То је у њиховом интересу, у интересу целог региона, и, наравно, у интересу ЕУ, такође“, рекао је Лајчак, за данашњи лист Данас, на питање шта ће учинити ако не буде компромиса о овом питању.

Лајчак је навео да ЕУ и Америка „имају дугу и продуктивну историју блиске сарадње на Западном Балкану, и у процесу нормализације односа Србије и Косова“.

„Ова сарадња је донела опипљиве позитивне резултате протеклих година, и ја сам у честом контакту са својим америчким колегама, како бисмо припремили заједничку стратегију и заједничке активности, и радујемо се обновљеној ближој трансатлантској сарадњи“, рекао је Лајчак.

На питање када би могао да се наставе дијалог Београда и Приштине, имајући у виду да претходне владе на Косову нису биле формирање ни брзо ни лако, он је навео да мисли да „није мудро ‘фиксирати’ датум“.

„Порука ЕУ је јасна: Спремни смо да наставимо дијалог тамо где смо стали у децембру чим нова (косовска) влада преузме дужност. И ја сам такође спреман да путујем у овај регион и сретнем се са мојим преговарачима чим услови то дозволе. ЕУ је јасно предочила да нема другог начина осим дијалога на европском путу Србије и Косова. Стога наставак овог дијалога без непотребних одлагања је у свачијем интересу“, рекао је Лајчак.

Опрема: Стање ствари

(Бета/Данас/N1, 17. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар