Аљбин Курти: Биће дијалога, али не са Београдом, већ са Србима на Косову

Дијалог треба водити у корист становништва а не, као до сада, оним што је добио Вучић, а шта Тачи, аутократске вође које су се састајале иза затворених врата, тврди лидер Самоопредељења

Аљбин Курти (Фото: АП/Visar Kryeziu)

Лидер Покрета Самоопредељење Аљбин Курти у интервјуу за швајцарски лист „Ле темп“ рекао је да уместо дијалога са Београдом, жели да се укључи у „унутрашњи“ дијалог који ће бити усмерен на косовске Србе.

„Желим да се укључим у дијалог усмерен на развој са косовским Србима. Према свима треба поступати једнако и са поштовањем, али морамо прекинути гласне фразе попут ’дијалога о помирењу‘ или ’историјског дијалога‘. Зашто, рецимо не ујединити албанске и српске пољопривреднике и разговарати о осемењавању, ђубриву, машинама, производњи, ценама горива? Почнимо са нечим, уместо да понављамо иста питања о идентитету. Што се тиче дијалога са Србијом, он треба да се ради у корист становништва. До сада је то имало везе са тим ко је шта из дијалога добио, тј. оним што је добио Вучић, а шта Тачи, аутократске вође које су се састајале иза затворених врата“, рекао је Курти, преноси Косово онлајн.

Како је додао, нада се и да ће идеја размене територија са Србијом ускоро бити потпуно „напуштена“.

„Да, надам се, али не прође недеља а да нови стручњак, група младих стручњака, смисли бајковити план који би чаробним штапићем решио све проблем на Балкану, вадећи ову стару идеју из ормара“, рекао је Курти.

Спутњик: Курти победник, Харадинај председник тзв. Косова – шта чека Србе?

Дијалог није међу приоритетима

Поновио је да тема дијалога Приштине и Београда није једна од приоритета за његову странку.

„То је зато што та тема заузима шесто или седмо место међу приоритетима грађана. Све анкете показују да су њихове главне бриге запошљавање, економија, правда. Међутим, вољан сам да направим компромис и да дијалог ставим у трећи или четврти ред мојих приоритета“, рекао је Курти.

Уједињење Косова и Албаније није у складу са албанским Уставом

Када је реч о најавама лидера Алијансе за будућност Косова и кандидата те странке за председника Рамуша Харадинаја о уједињењу Косова и Албаније, Курти је напоменуо да је суштина да се на Косову поштују демократске процедуре, а уједињење није једна од њих.

„Када је Косово постало независно, добило је свој устав у коме се каже да једна суверена држава нема право да се слободно уједињује са другим државама. Наш суверенитет јесте ограничен, али када будемо заиста независни, такође имамо право да се одрекнемо те независности, на пример да се придружимо федерацији. Међутим, суштинска ствар је поштовање демократских процедура“, нагласио је Курти.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 16. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

  1. Ukoliko sedne da razgovara sa Vu;i’evim srbima, citaj sns, onda nista nije promenjeno.

Оставите коментар