Милош Ковић: Зауставити распродају националних идентитетских наука и спречити духовну колонизацију

Мора постојати доминантно тумачење историјских догађаја, доминантан наратив о Косову, Светом Сави, Карађорђу, Првом светском рату, Југославији, Јасеновцу, Олуји, Милосрдном анђелу, каже Ковић

Извор: Fotolia/Xy

Држава Србија би убудуће требало да сама сачињава уџбенике за српски језик, историју и географију, у којима би ђаци коначно могли да добију садржајније лекције о Косову, Јасеновцу, Олуји, НАТО агресији и другим кључним историјским питањима, што би значајно унапредило њихово образовање и поспешило очување српског идентитета.

Да би писање и издавање уџбеника било омогућено, биће измењена два закона. Стручњаци подржавају овај потез, јер сматрају да ће значајно побољшати очување српског идентитета, и верују да може да буде спроведен тако да наша земља добије књиге које ће дуго служити будућим генерацијама.

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са министром просвете Бранком Ружићем, с којим је договорио да Министарство просвете и Влада Србије почну са изменом два закона, како би се створили услови за спровођење иницијативе да држава убудуће сачињава уџбенике за српски језик, историју и географију за основне и средње школе.

Два закона биће измењена да би држава могла да почне да сачињава уџбенике (CC0 / PIXABAY)

Србија ће сачињавати уџбенике

Некадашњи директор Завода за уџбенике Драгољуб Којчић поздравља ту иницијативу и сматра да је изузетно важно да држава почне да издаје уџбенике како би се успоставила стандардизација образовања, због које би сваки ученик, где год да се у Србији школовао, учио на исти начин.

Нови „импулс“ који је дат идентитетској политици веома је важан за Србију, јер смо народ и држава са дубоком историјом, због чега је изградња културе сећања битна, почевши од споменика Стефану Немањи, преко обележавања онога што се догађало у Јасеновцу и на Кошарама, у најширем историјском дијапазону. То су све важни моменти које треба преточити и у просветне програме и, пре свега, у уџбенике. Можда ће се сутра размишљати и о историји уметности, ликовном и музичком васпитању, пошто и то говори о нашој идентитетској вертикали и богатству“, истиче Којчић.

Историчар Милош Ковић за Спутњик каже да је актуелно тржиште уџбеника који су кључни за идентитетске науке, попут историје, географије и српског језика, лажно и да оно заправо представља монопол немачких издавача, за које тврди да су пословно врло уско повезани с хрватским.

Милош Ковић (Фото: Соња Ракочевић)

„Кључно је да се заустави распродаја националних идентитетских наука и спречи духовна колонизација, која се у овом тренутку спроводи над српским народом и његовом историјом. Зато је добродошла свака иницијатива да се идентитетске науке врате тамо где припадају. Мора постојати доминантно тумачење историјских догађаја, доминантан наратив о Косову, Светом Сави, Карађорђу, Првом светском рату, Југославији, Јасеновцу, Олуји, Милосрдном анђелу… То су кључна питања у којима не може да буде мултиперспективности. Погледајмо како је у Русији, Израелу, другим државама. Да ли Немачкој страни издавачи штампају уџбенике историје? Има ли она стотине уџбеника на тржишту или десетине“, пита Ковић.

Књиге које ће трајати дуго

Ковић тврди да држава може да напише и издаје уџбенике који ће трајати дуго, а као пример за то наводи школске књиге које је некада издавао Завод за уџбенике.

„Те уџбенике не може да пише држава. Њих би требало да пишу историчари, а објављује државни издавач, какав је, рецимо, Завод за уџбенике и наставна средства. Нама није потребно 10, 15 или 20 уџбеника историје, од којих ће наставници и директори да бирају. Потребан нам је један, два или три уџбеника, које ће писати врхунски стручњаци и који ће проћи врхунску контролу. Кључно је питање процедуре. То нису неизводљиви задаци“, напомиње Ковић.

Којчић се слаже да Србија може да сачини квалитетне школске књиге, што подупире чињеницом да их је до „либерализације“ тржишта уџбеника издавао управо Завод за уџбенике.

Стручњаци не виде разлог због ког Завод за уџбенике не би издавао школске књиге (Фото: Завод за уџбенике)

„Нисам приметио да је ’либерализација‘ тржишта уџбеника донела предности које је предвиђао тадашњи законодавац. Нити су уџбеници постали јефтинији, нити је квалитет знања бољи. Чак мислим да ће, уколико се ова реформа убрзо спроведе и уведе тзв. национални пакет уџбеника, то заиста бити и на задовољство родитеља, због мањег оптерећења на кућни буџет, и да ће довести до јединственог познавања наше историје. Очекујем да, примера ради, методска јединица о Јасеновцу неће бити редукована на три или четири реченице, како је то било у неким уџбеницима, већ да ће заузети онолико простора колико је у пропорцији с националним значајем“, сматра Којчић.

Подсетимо, Вучић је у суботу изјавио да ће данас Влади Србије поднети званичну иницијативу да убудуће држава пише и издаје уџбенике из историје, српског језика и географије. Иницијативу су подржали министар просвете Бранко Ружић и министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 1. 3. 2021)

Погледајте јошCategories: Преносимо

Tags: , ,

4 replies

 1. У 21. веку чуда сведоци смо научних открића која су потресла свет као никад у повести, пре свега захваљујући чињеници да је људски ум, коначно ослобођен стега прималног резоновања љубитеља пљескавице и расистичке догме да је млеко бело, неспутан чињеницама и разгаћен општим правом на мишљење о ама баш свему, врхунац бехарања нашао у васкрслом точку, на који се свакодневно каче, и вашарски ребициклирају, нова чудеса струке, попут стаклене флашице, гумене цуцле, џепа на сакоу, те масних слова из рубрике Да ли сте знали? Додуше, треба рећи да неки теоретичари завере тврде да су, наводно, редовно прање руку и одмицање од зараженог, савети виђени још на месопотамским таблицама, али како Стручни штаб, на челу са селектором Конусом, то одлучно и експертски побија, мишљења сам да је максимална казна, од две иљаде евра и три лета робије, за опасне преносиоце тих заразних вести, такорекућ домицилне терористе, посве на месту. Све у свему, конкуренција за Нобела са планете мајмуна никад није била оштрија.
  Наша мозгаљна павлака историјски није подлегала каскању за светским трендовима, па тако треба гледати и на став по којем „српски стручњаци не виде разлог због ког Завод за уџбенике не би издавао школске књиге„. Машала.

  4
  2
 2. Господин Ковић да се забрине што дели стубац спутњикове вести са којчићем… Та, несрећни којчић је једно од решења монтипајтовске загонетке из едиције “ А сад нешто сасвим другачије „, а која гласи : “ Има ли разлога да стручњаци не виде разлог због ког Завод за уџбенике не би издавао школске књиге? Или, бар за почетак, месопотамске таблице из сјајног коментара изнад?“

  6
  1
 3. Само власт ће одлучивати шта ће писати у уџбеницима и шта млади треба да знају и мисле

  1
  6
 4. Председник Вучић је одлучио да држава пише уџбеник за историју. Горан Весић је објавио пројект :

  ИСТОРИЈА за трећи и четврти разред гимназије

  Издавач : Република Србија
  Аутори : Александар Вучић, Др Александар Мартиновић, Др Марко Атлагић
  Рецензенти : Александар Вулин, Др Никола Селаковић
  Уредник : Маја Гојковић
  За издавача : Др Синиша Мали

  Г Весић је рекао да ће уџбеник бити штампан у тиражу од милион примерака. Обзиром да ће доминантно тумачење историјских догађаја бити написано на истинит начин, уџбеник се неће мењати сваких десет година. Цена није проблем, знаће се кроз две три године. Главни аутор се одрекао хонорара.

  5
  4

Оставите коментар