Црна Гора: Министарка здравља тражи потпуно закључавање

Јелена Боровинић Бојовић рекла да би најбоље решење било увођење локдауна на одређени временски период, имајући у виду више фактора

Дезинфекција пред улазом у Клинички центар (Фото: EPA-EFE/Boris Pejovic)

ПОДГОРИЦА – Министарка здравља Црне Горе Јелена Боровинић Бојовић изјавила је да она и стручни тим Института за јавно здравље (ИЗЈ) заговарају увођење локдауна, односно најоштријих мера за борбу против епидемије корона вируса, али да ће о томе наредних дана коначну одлуку донети владин савет.

Боровинић Боровић је за Дан рекла да у овом тренутку има консензус са стручњацима ИЈЗ да би најбоље решење било увођење локдауна на одређени временски период, имајући у виду више фактора, преноси Танјуг.

Она је потврдила да је општина Улцињ у уторак од надлежних тражила комплетно закључавање.

На питање шта подразумева локдаун који заговара са стручњацима ИЈЗ, министарка је одговорила да је то увођење најстрожих контрола приликом уласка у државу.

Јелена Боровинић Бојовић (Фото: Искра)

„Што се границе тиче, то подразумијева увођење строге контроле, уз упућивање у самоизолацију, осим путника који приликом уласка имају негативан ПЦР тест или брзи антигенски тест, не старији од 48 сати или позитивни серолошки налаз на антитела ИГГ, који није старији од месец дана, дакле да имају потврду да су прележали вирус или доказ да су вакцинисани. Само уз то би могло да се уђе у земљу без упућивања у самоизолацију”, рекла је Боровинић Бојовић.

Она је додала да је ту и закључавање општина, забрана кретања између општина, уз раније дефинисане изузетке и друге мере.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 3. 3. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар