Волстрит журнал: Хрватска, Румунија, Литванија, Словенија и Грчка отказале конкурсе на којима побеђују Кинези

Амерички пословни дневник наводи да су земље од Балтика до Јадранског мора недавно отказале јавне конкурсе на којима је требало да победе кинеске државне компаније

Фото: АП/Н.Х.Г.

Неколико мањих европских земаља, међу њима и Хрватска, почеле су да блокирају Кину у њеном покушају да се укључи у те економије, пише Волстрит журнал (WSJ), тумачећи то као њихово приближавање позицијама САД-а и јачањем страха у Европи од кинеског „агресивног геополитичког става“.

Амерички пословни дневник наводи да су земље од Балтика до Јадранског мора недавно отказале јавне конкурсе на којима је требало да победе кинеске државне компаније, или су, пак, покренуле поступке којима је циљ забрана кинеским компанијама да потпишу уговоре о извођењу радова или да инвестирају.

У том контексту, WСЈ набраја, осим Хрватске, Румунију, Литванију, Словенију и Грчку, преноси Јутарњи лист.

Што се Хрватске тиче, не наводе се детаљи, али је познато да је Управни одбор Лучке управе Ријека 30. децембра прошле године изненада поништио поступак давања педесетогодишње концесије за развој, пословање и управљање Загреб Дип Си (Deep Sea) контејнерским терминалом и одлучио да покрене нови поступак, напомиње Јутарњи.

Вечерњи лист: Због притиска ЕУ и Америке Кинези не улазе у ријечку луку

Додаје да разлози нису наведени, и да је таква одлука у кулоарима протумачена као плод притиска САД и Европске уније.

„Наиме, боља од две понуде дошла је од конзорцијума кинеских компанија, на челу са предузећем Нингбо Џоушан Порт, које управља једном од највећих лука на свету. Друга понуда је била од холандског АПМ Терминала, у конзорцијуму с хрватском фирмом Ена Лоџик, Паве Вујновца“, пише загребачки лист.

Подсећа да је тендер био објављен у пролеће 2019, и да је уговор требало да буде потписан средином прошле године.

Хрватска се у чланку Волстрит журнала спомиње и као једна од земаља која је недавно зауставила јавну набавку уређаја кинеске компаније Нуктек, али, за разлику од Литваније, није се притом јавно позвала на националну сигурност.

Литванска влада је у фебруару забранила куповину тих уређаја за сигурносни надзор на аеродромима, које је у Хрватској 2018. набављала Царинска управа за преглед камиона, што је било суфинансирано новцем ЕУ, пише Јутарњи лист.

Опрема: Стање ствари

(Танјуг/НСПМ, 26. 2. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Odlicno ostace u kamenom dobu,

    1
    2

Оставите коментар