Милутин Осмајлић: Дара и Динко из Јасеновца

Једни су стварали независну државу Хрватску, уз помоћ нацистичке Немачке, а други уз помоћ комунистичке Москве. На крају су хрватски комунисти затворили тај круг

Сцена из филма Дара из Јасеновца (Извор: Спутњик)

Филм приказан на Радио-телевизији Србије „Дара из Јасеновца”, потврђује голу чињеницу да је НДХ створена на Хитлеровим тенковима, који су са одушевљењем дочекани у Загребу, као потврда да је та држава била верна копија нацистичке Немачке. У томе је толико предњачила, као и свака марионета, да су је чак и Хитлерови историчари називали „нацистичком наказом”, чија је парадигма био управо логор Јасеновац. Али док су Немци у Треблинки и Аушвицу примењивали индустријски начин убијања гасом и стрељањем, у Јасеновцу су усташе ручно, „србосјеком”, клале, черечиле и масакрирале своје жртве на најварварскији и најбестијалнији начин, тако да су и Немци били згрожени. Опуномоћеник Вермахта у Загребу Глез фон Хорстенау пише у својим мемоарима како је морао да интервенише код хрватског поглавника Павелића због тих зверстава и да је река Сава била толико загушена лешевима да је ометала нормалну пловидбу немачким ратним бродовима.

Блиском сараднику Јосипа Броза Тита, Андрији Хебрангу, ратни злочинац Вјекослав Макс Лубурић је рекао: „Апелирам, Андрија, на твоју хрватску свијест, брани Хрватску у круговима својих идеолошких истомишљеника, као што ја браним Хрватску од четника и великосрпских партизана”. Једни су стварали независну државу Хрватску, уз помоћ нацистичке Немачке, а други уз помоћ комунистичке Москве. На крају су хрватски комунисти – Туђман, Манолић, Бољковац, Месић и остали, затворили тај круг уз обилату помоћ савремене немачке државе, успешније него поглавник Анте Павелић, уз помоћ Хитлерове Немачке.

То потврђује случај Иве Ројнице. Прво је Туђман овог усташу, са листе ратних злочинаца, поставио за велепосланика (амбасадора) у Аргентини, а када је избио међународни дипломатски скандал, његово именовање је повукао. Затим је крајем 1994. године Ројници свечано окачио о врат масивни орден кнеза Трпимира и уручио споменицу Домовинског рата. Тиме је Фрањо Туђман и симболично показао блискост и повезаност његовог и Павелићевог рата у истребљењу Срба у Хрватској, који су данас само „демократски украс” те државе. Динко Шарић, заповедник логора Јасеновац, и његова супруга, аутентични су ликови у филму „Дара из Јасеновца”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 2. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Директор хрватског усташког логора Јасеновац је био Динко Шакић, а не Шарић. Рођен је и одрастао у Босанском Броду. Његов отац Мато Шакић је био предсједник општине Босански Брод за вријеме нацистичке независне државе Хрватске. Осуђен је од нове комунистичке власти на смртну казну.

Оставите коментар