Дубравка Стојановић: „Дара из Јасеновца“ баналан и буквалан филм

Осим једне жене и мале групе Рома филм не приказује да су, поред Срба, у Јасеновцу масовно убијени Јевреји, Роми и Хрвати антифашисти, каже Дубравка Стојановић

Биљана Чекић као Дара из Јасеновца; Дубравка Стојановић (Фото: Промо/Весна Лалић)

„Дара из Јасеновца“ је баналан и буквалан филм. Начином на који је приказао убиства банализовао је зло и свео га на лично расположење усташких зликоваца и садиста, каже за Nova.rs Дубравка Стојановић, историчарка и професорка на Филозофском факултету.

– Говором Макса Лубурића или часне сестре у филму је, као, требало да се објасни усташка идеологија, али и то је ужасно површно – сматра Дубравка Стојановић након што је одгледала филм Предрага Гаге Антонијевића.

Наша саговорница износи став да “зло мора да се изрази много јачим уметничким формама” и додаје:

– Зато цео овај филм не може ни да се пореди само са једном Зафрановићевом сценом усташког клања у аутобусу која вас обележи и научи шта је фашистичко зло за цео живот.

Дубравка Стојановић (Фото: Весна Лалић)

– Филм је пропаганда у начину на који је финансиран, начину на који је изабран за српског кандидата за награду Оскар и емитован пре биоскопске премијере на РТС-у. Све су то скандали. А сада чујемо и видимо и да је сценарио за филм плагијат писца и сценаристе Арсена Диклића!

Професорка Стојановић наводи и да је Антонијевићево остварење “историјски селективно”, што овако образлаже:

– Осим једне жене и мале групе Рома филм не приказује да су, поред Срба, у Јасеновцу масовно убијени Јевреји, Роми и Хрвати антифашисти. Тиме је филм на трагу пропагандних партизанских филмова који су као жртве приказивали само партизанске борце, а не и цивиле. Селекција жртава је, не само ружна и фалсификат историје, него је и опасна игра са историјом – каже Дубравка Стојановић.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Нова.рс, 24. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

8 replies

 1. Dubravka, kako pošteno zborila, tako ti Bog pomogao! Amin Bože daj!

  23
 2. Ко ће да се клади ко ће још да напише сличне текстове овом тексту? Може да се предвиди где ће запету да ставе. Дубравка критикује филм, јер није приказао оно што она мисли да треба. Јасно је да би га критиковала у сваком случају, какав год да је и да би бранила „историјске чињенице“, које она увек брани. Њена титула професора не може засенити њену злу намеру да све искриви и представи у неком другом облику од онога како јесте. Свеједно је да ли госпођа будала или плаћеник. Ово госпођа је свакако потпуно незаслужена куртоазија и одустаћу од ње. Реално ради се о моралној *********, али високе класе, која ради само са одабраном клијентелом. Нема те перверзије коју ова професионалка није у стању да одради. Што је повод мучнији и тужнији, то је тарифа виша. Према њој и њој сличним, огавно јадним ликовима се треба односити по заслугама, а не по формалним титулама које носе. И као што тра(нс)вестит не сме да уђе у српску кафану, тако и оваква „интелектуална громада“ нема шта да тражи у народу. Има своја четири зида, свој клуб истомишљеника, своју НВО, своје послодавце, али утицај на свест Срба нема. Она може да јавно лупета само зато што има подршку окупатора, који одређују шта је истина и мера стварима. Једна баба сера има већи друштвено користан учунак од ње, наводне професорке и васпитача младих.
  Сетићемо се њених професорских речи и кад више не буде под заштитом. Наравно нећемо је тући и газити, само ћемо је провући кроз блато кроз које она константно провлачи све нас. И после тога оставити у том блату, без пружене руке која би је извукла. Имаће фино и не тако мало друштво.

  34
 3. Под хитно Дубравку у Дубраве крај главног града крватске, па нека тамо беседи, заједно с њом- њој сличне калаштуре и бакалари и остале врле перјанице домаћих(из србског буџета плаћане да пљују-дакле преко мојих лећа бакалари)НВО.
  Колико још воде треба протећи испод зидина престонице да се Срби дозову памети и да коначно почисте овај морални шљам заостао још из времена браваревог лумпенпролетеријата ? ? ? ? ЕЈЈЈЈЈ докле Срби?
  Има ли (н)вас уопште????
  Колико је степен трпељивости једног Србина слушати данима, годинама ово зло из покривљених уста ових калаштура??? Поружниле су од тог унуграшњег зла ? Једино добро у свему је да их изједа попут црвоточине….

  П.С. Да не заборавим , одузети им на граници пасоше Србије , одузети све на кварно стечене паре, раскућити, затим исписати из држављанства без права повратка у државу коју толико патолошки мрзе и пљују да човек просто нема речи више за њих!
  Ово би био и званични разлог истеривања ДА ИМ СЕ ПОМОГНЕ ЈЕЛ?ДА НЕ ПАТЕ….

  25
 4. Дубравка Стојановић је предстваница НВО “Жена у црном“, стално запослена
  на Филозофском факултету у Београду?!


  На овакве изјаве ћуте све институције – Председник државе, Премијер/ка Владе
  Србије, САНУ, СПЦ…?!
  Ћутање државних органа на овакве ******** изјаве је – ИЗДАЈА!

  19
 5. Био сам написао прилично дуг коментар. Али сам одустао. Овакве особе не заслужују да их коментаришемо.
  Само се придружујем коментару Стаца Фоче од стотину љета.

  21
  1
 6. Hvala Momčilo!

  12
 7. Банална је историчарка која нѣ зна да у доба радње филма нѣје било никаквих Рома (као што их нѣма ни сада). Са Србима су страдала и наша браћа Цигани, и Јевреји, а Хрвата-антифашиста је било на нивоу статистичке грѣшке.

  19
  1
 8. Ха, ха, чуј хрвати антифашисти. Добро ме насмеја. Госпођа изгледа заборавља документарац који је сигурно гледала, јер не постоји ко га није видео. Ради се о одушевљеном дочеку немачке војске у Загребу. Ако није знала, хрватски антифашисти су били Срби рођени у хрватској.

  24

Оставите коментар