Племе Чироки тражи промену назива модела „Џипових“ теренаца

Сигуран сам да то долази из добрих намера, али не импонује нам то што стављају наше име на бочну страну возила, рекао је вођа племена Чироки Чак Хоскин млађи

Фото: Чарлс Крупа/АП фото

Вођа племена Чироки Чак Хоскин млађи изјавио је да је време да произвођач аутомобила „Џип“ престане да користи име тог племена за моделе својих теренских возила, као што су „чироки“ и „гранд чироки“.

У изјави коју је првобитно објавио магазин „Аутомобил и возач“ Хоскин је истакао да би корпорације и спортски тимови требало да престану да користе мотиве повезане са америчким домороцима, као што су имена, слике и маскоте, као надимке или натписе на производима, пише АП.

„Сигуран сам да то долази из добрих намера, али не импонује нам то што стављају наше име на бочну страну возила“, рекао је Хоскин.

Портпарол корпорације „Стелантис“, у чијем је саставу компанија „Џип“, Кристин Старнес саопштила је да је назив „годинама негован како би се одала почаст и славио домородачки народ Америке због њихове племенитости, јунаштва и поноса“, пренео је Спутњик интернешенел.

Старнесова није говорила о томе да ли ће се имена модела аутомобила променити.

Међутим, на друштвеним мрежама је уследила реакција:

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 24. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар