Лордан Зафрановић: Подударност сценарија „Даре” и „Дјеце Козаре” посао за адвокате

Да ли и колико филм има сличности, на то питање ће одговорити правници у Србији, Америци и свим земљама, где тај филм буде приказан, истакао несуђени режисер „Дјеце Козаре”

Лордан Зафрановић (Фото: З. Кршљанин)

Редитељ Лордан Зафрановић изјавио је да му је фасцинантно да постоји толика подударност између сценарија „Дјеца Козаре” Арсена Диклића по ком он већ годинама спрема филм, и остварења „Дара из Јасеновца” Предрага Антонијевића.

„Да ли и колико филм има сличности, на то питање ће одговорити правници у Србији, Америци и свим земљама, где тај филм буде приказан”, истакао је режисер за телевизију Нова С.

Он је навео да свакако не одустаје од снимања свог пројекта.

„Жеља ми је да филмом ударим на зло, али и да пронађем људскост у којој један човек другом даје руку за будућност”, објаснио је аутор легендарних филмова какав је „Окупација у 26 слика”, који се бави управо овом болном тематиком ратних страдања, преноси Танјуг.

Истакао је да му је драго што ће у његовом филму са делом средстава као копродуцент учествовати и Србија, и открио да тренутно тражи копродуцента и у Хрватској, јер мисли да је тамо потребан овакав филм, да је то начин да они са себе скину ту сенку усташтва.

„То мора да буде цела истина и једна врста молбе за опрост за та усташка недела. Право питање је како ће реаговати Хрватска, и сматрам да не би требало да пропусти овај воз”, навео је Зафрановић.

Осврћући се на наводну подударност сценарија за његов филм и Антонијевићеве „Даре” каже да уколико се на суду докаже да је Антонијевићев филм преузео делове из Диклићевог сценарија, да очекује да Диклићева породица и он као сарадник на сценарију добију одштету.

„Мени нико не може узети ништа, јер ми желимо да направимо филм који ће бити препознат у целом свету и који ће да испоштује таленат великог Арсена Диклића”, објаснио је Зафрановић.

„Дјеца Козаре” је увелико познат филмски пројекат који није пролазио на конкурсима Филмског центра Србије, а Зафрановић је подсетио да је увек било проблема са финансирањем тог будућег филма, који је припремао још пре последњег рата, али су онда догађаји у бившој Југославији све зауставили.

Како је изјавио и, тада је на конкурсима за финансирање „брутално заустављен”, јер су његови сценарији увек били одбијени.

Зафрановићев филм „Дјеца Козаре“ добио новац за снимање

Зафрановић се осврнуо и на најаву да ће „Дара” бити емитована као мини серија, али и снимљен наставак са темом Олује, уз ироничан коментар да је Антонијевић „ „један интересантан лик који је дошао из Америке, као спасилац”.

Знате када су папе, цареви и богати људи хтели да раде велике уметничке ствари, узимали су талентоване људе.

Српски филм је велики и има велике таленте и није ми јасно зашто неко од њих није ангажован, неки велики таленат из Србије, да уради тај филм”, запитао се Зафрановић.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 24. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар