Београд: Поново ради књижара Геца Кон

На полицама књижаре, којима је враћен аутентичан изглед, наћи ће се више од 40.000 књига. Из највиших редова књижари ће књиге узимати уз помоћ мердевина које је користио Геца Кон

Извор: РТС/Снимак екрана

Поново ради књижара „Геца Кон“. Званични споменик културе после дугог пропадања потпуно је обновљен. Књижара је делила судбину оснивача, а потом агонију некада највеће издавачке куће на Балкану „Просвете“. Споразум са „Службеним гласником“ обезбедио је враћање у живот најпознатије књижаре

Наставља се историја дуга 120 година. На њен почетак сада подсећају предмети који су припадали оснивачу „Издавачке књижарнице“, Геци Кону.

Била је стециште најзначајнијих престоничких интелектуалаца, Нушића, Продановића, Слободана Јовановића, Црњанског, а књиге које је објављивао део великих библиотека. Рат је прекинуо живот издавача и књижаре. Дух, књиге и велике писце вратила је „Просвета“.

„Пре 40-ак година, кад сам ја улазио у књижевност у београдској чаршији је важило следеће правило: Сматрај да си постао књижевник оног дана када ти прича изађе у ‘Политици’ и када ти се књига појави у излогу књижаре која је била у ствари ‘Геца Кон’, а и опет је после извесног времена постала књижара ‘Геца Кон'“, наводи Светислав Басара, књижевник и уредник.

Деведесетих, када је почела дугогодишња агонија „Просвете“, и књижара је пропадала. Обнова је кренула потписивањем уговора о пословно-техничкој сарадњи са „Службеним гласником“ .

„Преузели смо одговорност да је реновирамо, да јој вратимо стари сјај, да поново буде стециште књижевника. Ово је најстарија српска књижара, то знамо, али ми се чини да је у овом тренутку највећа српска књижара“, истиче Јелена Триван, директорка „Службеног гласника“.

Сада ће се на овим полицама, којима је враћен аутентичан изглед, наћи више од 40.000 књига. Посебно је занимљиво да ће их из највиших редова књижари узимати уз помоћ ових мердевина које је користио Геца Кон.

Биће ово поново место сусрета писаца и читалаца, младих уметника.

„У том смислу и у функцији отварача за конзерве проглашавам књижару отвореном“, казао је Басара.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 24. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар