Бечки „Стандард“: Експлозивност албанског национализма безбедносна претња првог степена

Познати аустријски аналитичар Паул Лендвај подсећа да је Аљбин Курти, који је победио на изборима, у више наврата захтевао референдум за уједињење тзв. Косова и Албаније

Аљбин Курти (Фото: Висар Криезиу/Бета-АП)

Експлозивност албанског национализма остаје, и након промена у Приштини, фактор несигурности првог степена за суседне државе и балканску политику, оцењује бечки дневник „Стандард“.

У коментару познатог аустријског аналитичара Паула Лендваја подсећа се да је Аљбин Курти, који је победио на изборима, у више наврата захтевао референдум за уједињење тзв. Косова и Албаније.

Такође, Лендвај указује да се не сме заборавити ни изјава албанског премијера Едија Раме у корист најтешњих односа између две албанске државе.

Он наводи да и у историји постоје примери о опасности носталгије за могућем заокруживањем у велику Албанију уз прикључење источног дела Северне Македоније са доминантно албанским становништвом, преноси Танјуг.

Лендвај за Куртија каже да је изабран пре свега гласовима младе генерације и дијаспоре, јер га сматрају симболом наде и окретања леђа мрежи команданата тзв. ОВК која је владала скоро две деценије.

Куртијева победа и за ЕУ и САД ствара ново полазиште, сматра Лендвај и истиче да је за радикалног албанског националисту неприхватљив од ЕУ захтевани компромис са Србијом без признања Косова.

Лендвај подсећа и да је Курти рекао да за њега дијалог са Београдом није приоритет.

Он је оценио да су и унутрашње-политички задаци нове владе у Приштини огромни, пошто, ако се не постигне двотрећинска већина у скупштини за избор новог председника, прете нови избори.

Кључно питање за будућност, сматра, јесте да ли је Курти спреман и способан да склапа компромисе.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 24. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар