Предраг Кон: За сада без нових мера, у петак одлука за викенд

Медицински део Кризног штаба је мишљења да би требало затворити све, да буквално ништа не ради, али то би било немогуће спровести, рекао епидемиолог Кон

Фото: Танјуг/Страхиња Аћимовић

Епидемиолошка ситуација се погоршава и преко викенда се мора предузети нешто, остало је да се искристалише и у петак усвоји модел за понашање преко викенда, рекао је епидемиолог Предраг Кон после седнице Кризног штаба за сузбијање вируса корона.

Он је додао даје неопходно максимално појачати контролу јер се епидемиолошка ситуација погоршава, појачаће се и надзор у школама.

Главна места заражавања су ресторани и кафићи, вирус је у масовној циркулацији, нагласио је Кон.

„За сада нема скраћивања радног времена, а видећемо касније“, рекао је и додао да сат-два не решава питање јер је главно питање поштовање мера које је тешко достићи.

„Било је речи о скраћивању радног времена, али је сматрано да је далеко важније спроводити строгу контролу него скраћивати радно време током недеље“, изјавио је Кон и објаснио да имамо на снази забрану окупљања а људи се окупљају.

„Али очигледно је да не може живот да се оквири и све поштује. Међутим, треба схватити као поруку да су било каква окупљања велики ризик у време када је вирус у циркулацији. Због специфичних догађаја протеклих дана неприкладно је говорити о забранама. Али сам јако забринут због тих догађаја и морам рећи да је могуће да дође до повећања оболелих у наредних десетак дана“, објаснио је он.

Предраг Кон (Фото: Танјуг)

Рекао је да ће Кризни штаб пратити ситуацију и реаговати како најбоље зна.

Према његовим речима, медицински део Кризног штаба је мишљења да би требало затворити све, да буквално ништа не ради, али то би било немогуће спровести.

Ја сам то рекао, али то није била опција за разговор, казао је Кон.

Без имунизације није могуће победити пандемију и онај ко се премишљао – време је да се одлучи да се вакцинише, истакао је он.

Кон је подсетио да колективни имунитет увек зауставља пандемију и епидемију.

„То ће се десити и овог пута. Када зависи од брзине којом будемо спровели имунизацију. Ако чекамо природним путем да се то догоди, то ће потрајати“, објаснио је он.

Кон је рекао да су веома оптимистичне прогнозе да до лета имамо колективни имунитет, али указује и да то није немогуће.

„Оно што треба сви да знају јесте да без имунизације неће успети пандемија да се победи. Онај ко се премишљао време је да се одлучи, да реши да се вакцинише, јер је то најзначајније у том тренутку“, подвукао је он.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 24. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар