Аксиос: Да ли Бајден попушта пред Русијом?

Завршетак изградње цевовода представљаће „огромну геополитичку победу Русије и дати јој нову полугу утицаја на Европу“, наводи портал Аксиос

Џозеф Бајден (Фото: Ројтерс)

Противници изградње гасовода „Северни ток 2“ у државама централне и источне Европе забринути су што амерички председник Џо Бајден није спреман за одлучне мере како би се пројекат зауставио, пише портал „Аксиос“.

„Ово је прва провера да ли ће Бајденова оштра реторика према Русији бити праћена акцијама. Противници Русије се плаше да Бајден неће хтети да се супротстави Ангели Меркел и наноси озбиљну штету Немачкој“, наводи се у тесту.

По мишљењу аутора чланка, завршетак изградње цевовода представљаће „огромну геополитичку победу Русије и дати јој нову полугу утицаја на Европу“.

Како је саопштио порталу у понедељак извор близак председнику Украјине Владимиру Зеленском, Кијев је „мало забринут што Џо Бајден током Минхенске конференције за безбедност није уверио да намерава да искористи све инструменте како би се зауставио „Северни ток 2“. Између осталог, украјинска страна сматра да „још увек није касно да се предузму одлучујуће мере и очекује такве акције Бајденове администрације“.

Раније је лист „Волстрит журнал“ јавио да је администрација САД на челу са председником Џозефом Бајденом почела преговоре са руководством Немачке о будућности „Северног тока 2“.

Волстрит журнал: САД и Немачка тајно преговарају о Северном току 2

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода, чији ће укупни капацитет износити 55 милијарди кубних метара гаса годишње, од обале Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. У изградњи гасовода учествују бројне европске компаније.

Против изградње гасовода „Северни ток 2“ активно се боре Сједињене Америчке Државе, које желе да продају свој течни природни гас у ЕУ. САД су увеле санкције гасоводу у децембру 2019. године, услед чега је швајцарска компанија „Олсиз“ била приморана да заустави радове на полагању цеви.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 23. 2. 2021)Categories: Преносимо

Tags: , , , ,

Оставите коментар