Политика: Најезда НАТО снага на границе Русије

Разарачи алијансе су се одомаћили у Црном мору, а премештање бомбардера САД у Норвешку обнавља хладноратовске претње

Извор: НАТО

На семинару ОЕБС-а о војним доктринама, који је одржан у протекла два дана, представници оружаних снага Руске Федерације нису учествовали – први пут у последњих 30 година. Министарство одбране је навело да су их Американци, који су сада председавајући, уредно позвали, али да сматрају да је њихово учешће на семинару, који се одржава сваких пет година, несврсисходно имајући у виду тренутну ситуацију на границама Русије – одржавање војних вежби и летове обавештајних авиона.  Обуздавање Москве, што је план нове америчке администрације, почело је много пре преузимања дужности. Током протекле године дејства ваздухопловних и поморских снага НАТО-а су знатно повећана. Према руским подацима, уочи прославе 75. годишњице победе у Другом светском рату у водама Баренцовог мора одржане су војне вежбе ратних бродова НАТО-а, а у августу и септембру у непосредној близини руске границе забележено је више од 15 летова америчких стратешких бомбардера Б-52Х и Б-1Б. Разарач британске ратне морнарице „Драгон” 13. октобра је прошао кроз територијалне воде Русије у подручју рта Херсон, на југу Крима, а 24. новембра разарач америчке морнарице „Џон Макејн” ушао је у залив Петар Велики.

Тада је руски брод пацифичке флоте присилио амерички разарач, који је нарушио руске територијалне воде ушавши у њих више од два километра, да се врати. Притом, САД су прогласиле да залив Петар Велики не припада руским водама. Дан раније амерички ракетни разарач „Доналд Кук” упловио је у Црно море и остао тамо десет дана. Блиски контакти борбених авиона супротстављених војних блокова су готово свакодневни. Британски медији су тада писали да су ови маневри, карактеристични за доба хладног рата, опасно изазивање Русије и да би акције америчких ратних бродова у близини руске обале лако изазвале инцидент који би могао да доведе до трећег светског рата.

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг и сам је пре два дана рекао да је алијанса повећала своје присуство у Црном мору и да су само у последње три недеље три брода америчке морнарице била у тој зони, укључујући и вежбе с украјинском морнарицом. Када се овој поморској гужви дода најновија одлука америчког ратног ваздухопловства да први пут распореди бомбардере Б-1 и око 200 војника из Тексаса пребаци у Норвешку – порука Москви је јасна. До сада је НАТО надгледање Арктика обављао из Велике Британије. Премештање снага биће завршено за три недеље, чиме ће САД обезбедити брже реаговање на потенцијалну руску агресију. У борби за богате природне ресурсе испод леда и контролу Северног морског пута, Вашингтон је забринут због руске милитаризације Арктика и завршетка велике војне базе „Тролист”.

У специјализованом руском часопису „Ваздушно-космичке снаге – Теорија и пракса” управо се појавио чланак двојице војних стручњака, који предлажу руску превентивну акцију као принцип сузбијања могуће агресије НАТО-а („један или два корака унапред”). Они предлажу да Русија са своје војне политике нуклеарног одвраћања пређе на наношење превентивног удара свим врстама оружја. Према тој анализи, војска НАТО-а започеће масовне и интегрисане ударе (са копна, мора, из ваздуха и космоса, као и у сајбер-простору), како би онемогућила одбрану непријатеља нуклеарним снагама, употребу најагилнијих јединица, дејства командних, контролних и комуникационих центара. У том нападу било би коришћено хиперсонично оружје, оперативно-тактичке и крстареће ракете, беспилотне летелице, а потом и летелице с посадом.

У офанзивној стратегији руских војних експерата предлаже се координисана употреба авијације с беспилотним летелицама, ракетним оружјем различитих намена, опремом за електронско ратовање и оружјем заснованим на новим принципима, уз претњу локалним ратом. Званична војна доктрина Русије је одбрамбена, па овај предлог није наишао на званично одобравање. Војни званичници тврде да је НАТО стратегија интегрисаног напада, чији је циљ да се Русији или Кини у року од неколико сати онеспособи нуклеарни ракетни штит, у потпуности проучена. Такође, истичу да није потребно да Русија мења доктрину из одбрамбене у офанзивну, јер ће руске ракете бити лансиране и пре него што америчке ракете стигну до руске територије. Што се тиче Москве, барем званично, напади на непријатеља су могући само уколико се он очигледно припрема за напад или је напад већ почео. У теорији и пракси, употреба стратешког нуклеарног наоружања у таквој ситуацији назива се „одмаздом”.

Биљана Митриновић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 11. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар