Шкељзен Маљићи: Очекује се нови приступ САД, стићи ће писмо и Приштини да се спреми за компромис

Ово писмо неће бити једино, вероватно ће стићи писмо и за косовску страну зато што обе стране треба да се припреме за могући компромис, каже Маљићи

Шкељзен Маљићи (Фото: Косово онлајн)

Политички аналитичар Шкељзен Маљићи изјавио је за Косово онлајн да захтев Сједињених Америчких Држава о узајамном признању између Косова и Србије није ништа ново, а према његовој процени, у наредном периоду ће међународна заједница, укључујући САД, упутити сличне захтеве и Косову.

“То што је Бајден написао у писму то је познато, и председник Трамп и многи други државници понављају исту формулу. Председник Француске Макрон је такође тражио од Србије и Косова да потпишу мировни споразум и узајамно признање. Мислим да Вучић од тога прави представу, да припреми јавност за оно што следи, али ово писмо неће бити једино, вероватно ће стићи писмо и за косовску страну зато што обе стране треба да се припреме за могући компромис”, оцењује Маљићи.

Он очекује нови приступ Сједињених Америчких Држава у преговорима Косова и Србије, који би истовремено требао да понуди и неко ново решење које ће бити изван економске сарадње.

Бајден Вучићу: Срећан Дан државности, признајте Косово

,,У писму се подсећа на дугогодишње пријатељство САД и Србије, на неки начин је и цинично јер се даје пријатељски савет да се Србија уразуми и постигне тај споразум, али мислим да је битно како ће се то реализовати и шта Сједињене Америчке Државе могу да ураде да две стране на неки начин приближе ставове и коју формулу ће применити. Мање више су познате све опције, видећемо да ли има нешто друго осим економске помоћи која је обећана и која је на неки начин садржана у Вашингтонском споразуму. У позадини свега тога је могући договор између САД и Русије”, каже Маљићи.

Према његовом мишљењу, дијалог Косова и Србије ће се наставити након успостављања нове Владе на Косову, што ће бити веома интересантно имајући у виду да ће се у улози новог премијера наћи Аљбин Курти, који је до сада имао веома радикалне ставове према америчкој администрацији.

,,Он даје неке сигнале да ће променити политику, са сајта Самоопредељења избрисани су сви они радикални текстови од пре 15 година када су нападали Америку па и самог Бајдена, али не знамо да ли је то само прикривање или стварна промена позиције”, закључује Маљићи.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 9. 2. 2021)

Прочитајте још



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading