Вилијам Монтгомери: Порука Бајдена о Косову очекивана, следе притисци

Монтгомери сматра да Србија треба да одбије све разговоре о коначном решењу статуса јужне српске покрајине док се сва остала питања везана за Косово не реше у потпуности 

Вилијам Монтгомери (Фото: Хаџи Марко Вујичић)

Бивши амерички амбасадор у Србији Вилијам Монтгомери каже да не треба да изненађује порука коју је амерички председник Џозеф Бајден упутио председнику Србије Александру Вучићу у којој му честитао Дан државности Србије и између осталог пожелео постизање споразума с Kосовом о међусобном признању.

САД су, подсећа Монтгомери у изјави за Танјуг, снажно гурале пре свега независност Kосова, па је реч о јасној поруци која показује и какву ће политику пратити Бајденова администрација која ће „у великој мери усклађивати своју политику према Kосову са приступом Европске уније“.

„Самим тим српска влада ће се у наредним месецима суочавати са сталним притиском,“ каже Монтгомери и додаје да то значи да ће се наћи и „пред тешким избором“.

Монтгомери, како каже, лично саветује Србију да одбије чак и разговоре на тему о коначном решењу, на било којим састанцима.

„Све док се сва остала нерешена питања са Kосовом не реше у потпуности и без враћања назад“, поручује Монтгомери.

Наслов и опрема: Стање ствари

(РТС, 8. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар