Пољске „зоне без ЛГБТ” на удару бројних организација ЕУ

„Зоне без ЛГБТ” су, према речима адвоката, допринеле лошем менталном здрављу међу младим припадницима ЛГБТ+ заједнице, каже се у тексту Ројтерса

LGBT-free зоне у Пољској (Фото: Ројтерс/К. Пампел)

ВАРШАВА – Пољске „зоне без ЛГБТ заједнице”, којих има око 100 у тој држави и налазе се у разним регијама и градовима, могле би да подстакну говор мржње и насиље, сматра Европска организацији за људска права.

Европска унија је такође критиковала те зоне, које су почеле да се појављују 2019. године, када је пољска националистичка влада почела кампању против права ЛГБТ заједнице, наводи Ројтерс.

„Ове зоне су део ширег напада на ЛГБТ заједницу у Пољској, у којима званичници и јавни медији користе говор мржње”, наводи се у извештају организације за људска права.

Власти 94 заједнице у Пољској су 2019. године изгласале резолуцију којом се противе „ЛГБТ идеологији”, нешто за шта званична Пољска каже да не постоје легалне последице, а подржавају само хетеросексуалне парове.

„Зоне без ЛГБТ” су, према речима адвоката, изазвале насиље, укључујући нападе на две Параде поноса 2019. године и допринеле су лошем менталном здрављу међу младима, припадницима ЛГБТ+ заједнице, каже се у тексту Ројтерса.

Пољска се данас нашла на удару у извештају локалних и регионалних заједница целе Европе упућеном Савету Европе, које је главно тело за права човека.

„Ако кажете да ЛГБТ заједница шири неку идеологију, онда те људе дехуманизујете”, рекао је Ендрју Боф, ко-аутор извештаја на конгресу локалних и регионалних заједница.

Пољске власти нису одговориле на захтев Ројтерса за коментар, преноси Танјуг.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар