Хонг Конг: Човјеколики роботи као испомоћ у пандемији

Роботи Софија и Хансон су јединствени по својој човјеколикости, што може бити корисно у овим временима кад су људи усамљени и одвојени од друштва, каже директор компаније Хансон роботикс

Хуманоидни робот Софија коју је развила компанија Хенсон Роботикс (Фото: Тајрон Сиу/Ројтерс)

(Ројтерс, 25. 1. 2021)

„Друштвени роботи попут мене могу се бринути о болеснима и старима“, каже Софија док води обилазак своје лабораторије у Хонг Конгу. „Могу помоћи при општењу, давању терапије и пружити друштвени подстицај, чак и у тешким ситуацијама.“

Од свог постанка 2016. године, Софија – човјеколики робот – постала је општепозната. Компанија која ју је створила сад има нову визију – да почне производњу робота на велико до краја ове године.

Хансон роботикс (Hanson Robotics), са сједиштем у Хонг Конгу, објавила је да ће до средине 2021. почети с производњом четири модела, укључујући Софију, упоредо с предвиђањем истраживача да ће пандемија отворити нове могућности за индустрију робота.

„Свијету ковида-19 требаће све више аутоматике ради безбједности људи“, изјавио је оснивач и директор компаније Дејвид Хансон, додајући да се роботи, осим у здравственој заштити, могу примјењивати и у малопродаји и ваздухопловству.

„Софија и Хансон су јединствени по својој човјеколикости, што може бити корисно у овим временима кад су људи усамљени и одвојени од друштва“, додао је.

И производи других великих играча у индустрији робота помажу у борби против пандемије. Робот Софт бенк роботикса (SoftBank Robotics) користи се за препознавање људи који не носе маску.

С енглеског посрбило, скратило и приредило: Стање ствари

Прочитајте јошCategories: Посрбљено

Tags: , , , , ,

Оставите коментар