Руски „Телеграм“ престигао кинески „Тик Ток“

Озбиљне промене у сфери друштвених мрежа и месинџера лансирале руску апликацију за преношење порука на прво место у свету по броју преузимања

Руска апликација за преношење порука „Телеграм“ (Фото: Kirill Kallinikov)

У јануару 2021. године месинџер „Телеграм“ био је апликација, са изузетком видео игрица, са највише преузимања на свету престигавши популарни „Тик ток“ и „Воцап“, сведоче подаци компаније „Сензор тауер“ која се бави аналитиком дигиталног тржишта.

Како се наводи, „Телеграм“ је инсталиран 63 милиона пута, што је скоро четири пута више у поређењу са истим периодом прошле године. Највећи пораст преузимања месинџера забележен је у Индији и Индонезији.

На другом месту је апликација „Тик ток“ са 62 милиона преузимања, док су међу пет лидера и апликације „Сигнал“, „Фејсбук“ и „Воцап“.

Притом, „Телеграм“ је предњачио и по броју преузимања из „Гугл плеј продавнице“, док је по броју инсталирања из „Еп стора“ тек на четвртом месту. Ипак, то није утицало на коначни резултат и вођство апликације.

Фејсбук цензурише и ограничава „Стање ствари“, пратите нас на Телеграму!

У јануару 2021. године дошло је до озбиљних промена у сфери друштвених мрежа и месинџера. Након што су присталице бившег америчког председника Доналда Трампа заузеле зграду Конгреса 6. јануара, многе друштвене мреже су блокирале Трампове налоге и саопштиле да намеравају да пооштре борбу против екстремистичких садржаја. Једна од највећих апликација за размену порука на свету „Воцап“ пооштрио је правила слања порука. Због тога су други месинџери и друштвене мреже добили на популарности.

Јавна организација „Коалиција за сигурнији интернет“ из Америке оптужила је „Телеграм“ да представља платформу за ширење претњи и координацију расистичких насилних акција, посебно уочи инаугурације новог америчког председника Џозефа Бајдена и након смрти Афроамериканца Џорџа Флојда у Минеаполису. Захтевала је од суда да се апликација избрише из „Еп стора“.

Треба поменути да је аутор Телеграма Рус Павел Дуров, оснивач једне од најпопуларнијих друштвених мрежа у свету – „Вконтакте“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 5. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар