Поломљен и уклоњен крст са Цетињског манастира

Кампања против Митрополије црногорско-приморске и Српске православне цркве, нажалост, не престаје, наводи се у саопштењу Митрополије 

Капија Цетињског манастира на којој је био крст (Извор: Митрополија црногорско-приморска)

За сада непознати починиоци поломили су и уклонили крст са капије Цетињског манастира, кроз коју се пролази до седишта Митрополије црногорско-приморске и манастирског конака, саопштила је Митрополија.

„Кампања против Митрополије црногорско-приморске и Српске Православне Цркве, нажалост, не престаје“, наводи се у саопштењу.

Из Митрополије су позвали починиоца да врати крст, наводећи да ће у том случају повући пријаву коју су поднели полицији.

„Судећи по ономе што знамо, ова капија је ту од времена Митрополита црногорско-приморског (претходно Митрополита пећког и потоњег Патријарха српског) др Гаврила Дожића, те је, дакле, у својих стотињак година прегурала и окупацију Другог светског рата и деценије режима, благо речено, ненаклоњеног Цркви, и деведесете године прошлог века у којима је око манастира више пута било насилних инцидената“, наводе из Митрополије.

Како наводе, ово кукавичко скрнављење највероватније је извршено под окриљем ноћи, кад се већина непочинстава и чини.

Тешко да можемо рачунати на савест онога ко је овако нешто урадио, али ако је у њему остало и трунке чојства, јавно га позивамо да крст остави пред обезглављеном капијом. Може и по ноћи, кад нико не гледа, како га је и уклонио, наводи се у саопштењу.

„Иако, по заповести Господњој, праштамо тој несрећној души ово недело, као грађани не можемо да дозволимо да се овакве ствари понављају, па смо полицији пријавили догађај, уз очекивање да ће брзо пронаћи починиоца. Уколико крст врати, повући ћемо пријаву, јер нам збиља није циљ његово кажњавање, а враћање би био знак покајања“.

Митрополија црногорско-приморска наводи да ово недело има свог непосредног извршиоца, али и десетине и стотине инспиратора, који упорно Цркву лажно оптужују за све друштвене проблеме и представљају је као непријатеља Црне Горе, што је, како се истиче, огавна и бестидна лаж.

„Стога захтевамо од свих оних који инспиришу оваква недела својом антицрквеном кампањом да прекину сопствени говор мржње, и да престану да обмањују јавност о нашој Цркви. Заиста, превршили су сваку меру“.

„Уверени смо да и остали јавни делатници и друштвени чиниоци препознају колико је опасно ово континуирано таргетирање Православне Цркве у црногорском јавном простору, те очекујемо од њих да реагују на ту чињеницу једнако одлучно и снажно, као што то чине у неким другим случајевима“, истичу из Митрополије.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 6. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

 1. Ноћ у земљи сјенки

  Ноћ у земљи сјенки
  Зов авети прошлости
  Шта раде, не знају неки
  Нека им Бог опрости

  Крв се мијеша са блатом
  А земља пуца жедна воде
  Пут преко мртвих, грабеж за златом
  Људи вапе жељни слободе

  Ноћ у земљи сјенки
  Пред зору поломљен крст
  Шта раде, не знају неки
  А Бог, већ подиже прст

  Момчило

Оставите коментар