Мило Ђукановић: Србија у Никшићу спрема Косовски бој

Зато се у Никшићу спремају на „Косовски бој“; зато је и попис у Црној Гори питање од највећег националног интереса Србије, тврди председник Црне Горе

Мило Ђукановић (Фото: Танјуг/AП)

Црногорски председник Мило Ђукановић изјавио је, у још једном у низу медијских напада на Србију, да је званични Београд резултате црногорских избора протумачио „логиком освајача“, а да председник Србије „својатањем црногорске историје жели да премости недостајући део историје Србије“.

Ђукановић у интервјуу подгоричкој „Побједи“, који потписује црногорска новинарка Тамара Никчевић, тврди да пораз његовог ДПС-а на августовским изборима, Београд користи „као отворена врата за наставак своје мисије посрбљавања Црне Горе и промене карактера грађанске државе“.

„Будући да циљеви великосрпског национализма у Црној Гори још нису остварени, може се рећи да је нервоза у сада јединој централи ДФ-а — у државном врху Србије — у порасту. Тим пре што ни нова Влада Црне Горе не игра по њиховим тактовима“, навео је Ђукановић.

Према његовим речима, званични Београд би хтео чистији модел, да, како каже, преко својих политичких трупа управља Црном Гором.

Лидер сада опозиционог ДПС-а и шеф црногорске државе тврди да Београд нервира то што његова странака коју, како је навео, види као једину релевантну политичку брану освајању Црне Горе, не губи подршку јавности како су очекивали.

„Зато се у Никшићу спремају на ‘Косовски бој’; зато је и попис, према казивању београдских званичника, у Црној Гори питање од највећег националног интереса Србије: идентитетским инжењерингом Црну Гору представити као српску државу. Након тога, ДФ би могао да сруши ову владу, ослободити је зависности од ‘поштеног Албанца’ и формирати праву српску владу са челницима ДФ у њој“, навео је Ђукановић.

Говорећи о намерама и ресурсима које наводно користи српски председник да би га уклонио с власти, Ђукановић каже да се прецењују капацитети председника Србије, чиме се, како наводи, иде на руку „његовој (Вучићевој) илузији како је надомак циља да освоји Црну Гору“.

„Није! На изборима за председника освојио сам 54 процента гласова; на челу сам странке која има тридесет мандата и која врши власт у највећем броју црногорских општина. Дакле: полакоте!“, поручује Ђукановић.

Председника Вучића оптужује да, како се изразио, својатањем Црне Горе жели да премости недостајући део историје Србије и додаје да ће то имати николики утицај на дужину његовог политичког трајања и на будућност Црне Горе.

“Наопако је да Србија понавља грешке деведесетих, које су, нажалост, не само њу скупо коштале. Деведесетих је тај дух пуштен из боце према Хрватима и Бошњацима, касније према Албанцима. Сада су на ред дошли Црногорци”, казао је Ђукановић.

Оптужујући Србију да континуирано продукује нездраве односе са суседима, Ђукановић каже да је то опасна игра коју деведесетих нису успели да контролишу ни већи политички играчи од данашњих.

„А знамо како је завршила: у геноциду и у Хагу“, навео је Ђукановић.

Поново је говорио и о „два уплива великосрпског национализма у изборни процес у Црној Гори“, са, како каже, јасном дијагнозом да иза обе стоји власт у Србији, која је тиме служила и стратешким интересима Русије на Балкану и у Европи.

„Прва линија била је политичка, преко ДФ-а, чији су челници лутке на концу власти у Србији. Друга линија је СПЦ. Нешто компликованија за разумевање, али не превише“, казао је Ђукановић.

Упитан да појасни у ком смислу компликованија, Ђукановић је одговорио да је врх СПЦ је, као и ДФ, инструмент за манипулативно управљање од државног врха Србије.

Ђукановић оптужује Србију и да оживљавањем „идеје велике Србије, сада назване српским светом“, жели да промени карактер Црне Горе, која би, како наводи, уместо досадашње мултиетничке, секуларне, проевропске земље, чланице НАТО-а, постала „нужан део великосрпског троугла Београд-Бањалука-Подгорица“.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик/Искра, 5. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. Јел то збориш за оног који вели да би га на барјак качили ма и да помене уједињавање српских земаља? И што у вези боја за К (и М) вели да ће се борити (као лав) али без да ниједној мајци њеног сина не врати у ковчегу? Црне горе, руку на срце, помињао није, али друге власти у Србији нема.

    Биће ипак да си нешто заменио: себе њим или њега собом. На исто му дође.

    4
    2

Оставите коментар