Израелски начелник за Балкан Дан Оријан: И други пријатељи Србије признали Косово

Израелски дипломата рекао да ће и Србија и тзв. Косово отворити амбасаде у Јерусалиму, као и да су се Вашингтонским споразумом обавезале на многе друге ствари важне за Израел

Израел признао Косово (Фото: ЕПА ЕФЕ -В.Х.)

ЈЕРУСАЛИМ – Најближи савезник Израела је несумњиво Србија, али такође имамо веома блиске и добре односе и са Северном Македонијом и са Албанијом, као и са Црном Гором, изјавио је начелник за Балкан у Министарству спољних послова Израела Дан Оријан за Медиа Лајн.

Ориан, који је и нерезидентни амбасадор у Северној Македонији, признао је да би признавање Косова могло краткорочно наштетити односу Израела са Београдом.

„Нема сумње да Србија није срећна због тога. Косово је, како кажу, ‘њихов Јерусалим’. Али они имају много пријатеља који су признали Косово, од нас (Израела) до Француске и Немачке и многих других. Да, биће неко време теже, јер нам је Србија веома близу”, рекао је Оријан, преноси Џерузалем пост.

Израел и тзв. Косово успоставили дипломатске односе

Он је изразио наду да ће Србија испунити обавезе које је преузела у Вашингтону.

„Знали су да је то део договора“, додао је Ориан, мислећи, између осталог, на премештање амбасаде Србије у Јерусалим, пише Џерузалем пост.

Оријан је одложено израелско признање Косова приписао разним факторима, између осталог и жељи да се не повреди мировни процес са Палестинцима, који се противе признавању Косова. Такође је приметио да друге земље нису признале Косово због забринутости због третмана мањина. Израел такође није одмах признао Косово због Србије.

Мајкл Фројнд: Признавањем Косова Израел починио велику балканску грешку

„Израел је више година размишљао о признању. Постојао је српски елемент који је из добрих разлога тражио да не предузмемо корак“, рекао је израелски дипломата.

Он је додао да су добили „пакет договор” који су САД понудиле Израелу, Србији и Косову, рекавши да ће обе државе отворити амбасаде у Јерусалиму.

„Такође су се обавезали на многе друге ствари које су нам важне, укључујући и стављање Хезболаха на списак терористичких организација”, рекао је Оријан, преноси Танјуг.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 5. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

2 replies

 1. Могу ли Срби да направе неки Савез без онога ДЕМОКРАТСКИ?
  За промену да буде СРПСКИ?

  11
 2. Чим сам видео наслов помислио сам:

  Ал’ ти је оправдање!

  И додао бих:

  Пријатељу, пријатељу, мрш у п…у материну!!!

Оставите коментар