Генерал Тод Волтерс: САД замрзавају планирано повлачење војске из Немачке

Бивши амерички председник Трамп наредио повлачење око 34.000 војника из Немачке, оптужујући НАТО чланице да зарађују на америчкој војсци

Фото: Н. Армен/Дојче веле

Сједињене Америчке Државе ће замрзнути планирано повлачење 12.000 војника из Немачке док Пентагон не заврши преглед планова донетих током мандата бившег председника Доналда Трампа, рекао је начелник Европске команде америчке војске генерал Тод Волтерс.

Волтерс је саопштио да амерички секретар за одбрану Лојд Остин „спроводи веома детаљан преглед планова“, али није навео до када они треба да се заврше, преноси Спутњик.

Док Остин не заврши преглед, одлука о повлачењу америчке војске из Немачке биће замрзнута, додао је Волтерс.

Сједињене Државе планирале су да преместе своју Европску команду из Штутгарта у Белгију и да врате Другу коњичку регименту из града Вилзека у САД.

Само 6.000 војника требало је да се врати у САД, док је за остале било планирано да се преместе у регион Балтика.

Волтерс је додао да ће бити „размотрене све стратешке опције“.

Бивши амерички председник Трамп наредио је повлачење око 34.000 војника из Немачке, оптужујући НАТО чланице да зарађују на америчкој војсци.

Раније су и генерал Волтерс и Трампов секретар за одбрану Марк Еспер говорили да ће пребацивање војника из Немачке на друге локације повећати безбедност у Европи.

Планирано повлачење америчких трупа наљутило је тада немачке званичнике, али сада је Остин, према наводима Ројтерса, уверио своју немачку колегиницу Анегрет Крамп Каренбауер да ће се САД у будућности консултовати са Немачком око сличних одлука.

Опрема: Стање ствари

(N1, 3. 2. 2021)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар