Нови удар цензуре: Фејсбук уклонио налог онлајн продавнице Викиликса

Уклањање налога онлајн продавнице Викиликса на друштвеној мрежи Фејсбук најновији је пример онога што критичари називају све чешћим маниром друштвених мрежа – цензуром

Фото: CCO/Pixabay

Страница онлајн продавнице Викиликса на Фејсбуку угашена је због наводног кршења стандарда заједнице на друштвеним мрежама. Дана 2. фебруара 2021. године, Фејсбук страница која припада продајном огранку мреже за транспарентност вести недоступна је, а у образложењу се наводи: „Ваша страница, Викиликс продавница је уклоњена. То је зато што се Викиликс продавница противи стандардима наше заједнице“.

Иначе, та страница на Фејсбуку постоји од 3. децембра 2011. године.

Онлајн продавница Викиликса нуди кошуље, дуксеве и шоље са логотипом организације, заједно са изјавама као што су „Откривање злочина није злочин“, „Слобода за Џулијана Асанжа“ и „1984 није упутство за употребу“, што се односи на дело Џорџа Орвела.

Викиликс продавница (Извор: Wikileaks shop)

„Разговарао сам са особом (путем Фејсбук подршке) и рекли су да ми не могу помоћи и да је жалбени поступак једини начин“, објашњава лице задужено за онлајн продавницу Викиликса.

Додаје да је постојао жалбени поступак, али да је у потпуности аутоматизован. „Жалба путем Фејсбука не омогућава ништа, више је било – ако се не слажете са овом одлуком кликните ово дугме“.

Жалба је одбијена, без образложења.

Менаџер онлајн продавнице Викиликса је, међутим, открио нешто занимљиво.

Приметили су да је одлука о укидању странице на Фејсбуку уследила након нечега што изгледа као напад ботова (аутоматизованих налога).

„Неко је вероватно успео да намести да изгледа као да плаћамо ботовима да деле објаве“, објаснио је извор.

Фејсбук симулација напада ботова (Извор: Спутњик)

Последња објава онлајн продавнице Викиликса пре него што је страница уклоњена била је слика црне мајице и са натписом „Ослободите Асанжа“.

“Мислим да то није садржај који би кршио њихову политику“, објаснио је извор. „Прочитао сам њихове смернице – нисмо се упуштали ни у шта против њих“, додао је.

Производи су сада на снижењу на сајту Викиликса ако купци приликом куповине користе код „Не цензури“.

Из Фејсбукове службе за односе са медијима уместо одговора затражили су додатне информације о угашеној страници и објаснили да не могу да дају коментаре док се детаљно не позабаве тим питањем.

Џулијан Асанж (Фото: Танјуг/Политика)

Џулијан Асанж, суоснивач Викиликса и даље је у затвору у Белмаршу, а америчка влада се жалила на одлуку судије да се не испуни амерички захтев за изручење. Ако Асанж буде изручен Сједињеним Америчким Државама, прети му до 175 година затвора због објављивања поверљивих докумената који су, између осталог, открили ратне и друге злочине у Ираку, Авганистану и Гвантанаму.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 3. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар