Александар Вучић: Надамо се компромисном решењу за Косово уз подршку Макрона

Увек сам спреман да саслушам Макрона и његове иновативне идеје како би се приближили решењу, рекао је Вучић, говорећи о компромису између Београда и Приштине 

Александар Вучић и Емануел Макрон (Фото: ЕПА/Ian Langsdon)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Паризу уочи разговора са француским председником Емануелом Макроном да питање односа Београда и Приштине није лако и да сви, како је поручио „морамо да радимо све што можемо како бисмо постигли компромисно решење за обе стране”.

„То није лако, увек сам спреман да саслушам Макрона и његове иновативне идеје како би се приближили решењу. Сигуран сам да ћемо имати искрен и отворен разговор и надамо се да ћемо уз вођство председника Макрона моћи да урадимо нешто у наредном периоду”, рекао је Вучић

Говорећи о изградњи метроа у Београду, Вучић је рекао да ће пројекат изградње Метроа у Београду бити кључна сарадња са Француском и да очекује до краја године изградњу прве линије.

Како је казао, захвалан је француском колеги због његове подршке и помоћи и додао да изградња Метроа није више предизборно обећање већ реалност.

Вучић је рекао и да је задовољан јер је економска сарадња Србије и Француске појачана и да је задовољан тиме.

„На путу ка ЕУ показали смо способност. Ми смо земља са највећом стопом раста. Имамо добре резултате и уз веће инвестиције из Француске и других земаља ЕУ надамо се да ћемо моћи да достигнемо стопу раста од 6 одсто чиме ћемо бити најуспешнија земља и ове године”, рекао је Вучић, јавља Танјуг.

Он је подсетио да је посета Макрона Србији пре две године била историјска и да је он тада показао не само пријатељство, већ је то урадио на посебан начин.

„Хвала на посвећености и на развоју билатералне сарадње. За нас Француска није само битна земља већ прави пријатељ Србије. Надамо се да ћемо повећати ниво економске сарадње, по питању трговине”, рекао је Вучић.

Када је у питању европски пут Србије и осталих земаља Западног Балкана, Вучић је казао да су све земље прихватиле да нову методологију приступа ЕУ, а која је заснована на шест кластера и коју је предложио председник Макрон.

Вучић је изразио наду да ће тај нови начин убрзати европски пут Србије и додао да наша земља зна шта све треба да уради на европском путу, нарочито у области владавине права.

Председник Вучић је захвалио Макрону на гостопримству и казао да се у Паризу увек осећа добродошло.

„Хвала на гостопримству. Ми увек спомињемо ту вашу посету Београду из 2019. године, надамо се да ћемо моћи још једном да Вас дочекамо и да ћете тада доживети још боље гостопримство”, рекао је Вучић.

Емануел Макрон: Битно пронаћи решења на која ће пристати и Београд и Приштина

Председник Француске Емануел Макрон рекао је данас у Паризу да је у преговорима Београда и Приштине битно пронаћи решења на која су пристале обе стране.

„Једина решења која ће довести до напретка по овом питању, а то је једно питање које је суштински битно за вашу земљу и ваш народ, то су решења на која су пристале обе стране, која су призната и која ће нам омогућити да коначно решимо ово важно питање које је у сржи наше Европе”, рекао је Макрон.

Он је новинарима у Паризу пред састанак са председником Србије Александром Вучићем, рекао да ће се додатно ангажовати и пружати подршку свима који су заинтересовани да се питање односа Београда и Приштине реши.

Билатерални односи Србије и Француске, рекао је, настављају да напредују.

„Желим да Француска буде јача и присутнија и да настави да улаже у Србију”, рекао је Макрон, јавља Бета.

Поздравио је ангажовање по питању вакцинације против корона вируса.

„Ми Европљани такође морамо да будемо још ефикаснији по том питању”, рекао је он.

Председник Србије Александар Вучић данас борави у посети Паризу где ће разговарати са француским колегом Емануелом Макроном.

Са Вучићем је и делегација Србије предвођена министром финансија Синишом Малим која ће са тамошњим званичницима разговарати о градњи метроа.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 2. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар