Мирослав Здравковић: Утицај пандемије на понашање и потрошњу Американаца у 2020.

Раст укупног промета био је 38 милијарди долара док је преко поште и интернета повећан за 176 милијарди

Фото: Ендрју Харер/Блумберг

На заласку ове западне цивилизације слободно се може рећи да је „трошим, дакле живим“ животни мото савременог, западног човека, уколико није прикован уз телевизор или мобилни телефон.

Забране кретања утицале су на промене у потрошњи, значи свима су промениле свакодневни живот. Неки су се тим променама обрадовали, али већина није, јер је дошло до огромног скока броја незапослених у САД-у, а и у другим земљама су страдали мали привредници и сектори највише погођени забранама.

У децембру 2020. промет у малопродаји у САД је смањен за 0,7%, у односу на новембар 2020, док је повећан за 2,9% у односу на децембар 2019, у десезонираној серији података (овде).

Које су највеће промене у 2020. у односу на 2019?

  1. Промет у малопродаји без продавница, што су куповине поштом и интернетом је повећан за 22,1%, при укупном повећању за 0,6%. Раст укупног промета био је 38 милијарди долара док је преко поште и интернета повећан за 176 милијарди, те је по његовом одбитку смањен за 138 милијарди долара, или за 2,6%. Удео куповина преко поште и интернета повећан је са 12,8% у 2019. на 15,5% у 2020. Удео ће наставити да се повећава и у 2021. јер се ради о дугорочном процесу.
  2. Највише је смањена, чак за 149 милијарди долара потрошња у ресторанима и сaлoнима (drinking places). Релативно смањење износило је 19,5%.
  3. Пад потрошње у ресторанима утицао је раст потрошње у продавницама хране и пића за 88 милијарди што је раст од 11,5%.
  4. Потрошња на бензинским пумпама смањена је за 80 милијарди долара, што због забрана кретања то и због нижих цена горива. Смањена је вредност промета за 15,9%.
  5. Највеће релативно смањење вредности промета имале су специјализоване продавнице одеће и обуће за чак 26,4%. Американци су на гардероби уштедели 70,5 милијарди долара у 2020.
  6. Уштеде на путовањима и гардероби нашле су одушка у куповинама грађевинског материјала и опреми за баште, која је повећана за 14% и за 53,8 милијарди долара.
  7. Упркос мањој потрошњи на бензинским пумпама потрошња за куповине аутомобила и ауто делова повећана је у складу са растом броја становника и пунолетних за 1,1%, а у апсолутном износу за 13,6 милијарди долара.
  8. Да би повећали потрошњу на аутомобиле морали су мало и да уштеде па су куповине електронских производа и опреме смањене за 14,2 милијарде долара, а релативно за 14,6%.
  9. У јавним забранама вештачки створеном слободном времену Американци су повећали и потрошњу у специјализованим радњама спортске опреме, радњама за хобије и музичке инструменте и у књижарама. Релативни раст био је за 5,7% а у апсолутном износу за 4,6 милијарди долара.
  10. Око здравља се нису много потресали, јер су повећали куповине само за 1,7% (за 6,1 милијарди долара) у специјализованим продавницама и апотекама где се купују лекови и козметика.

Табела: US Census Bureau

Ове набројане промене су у складу са филозофијом Карла Маркса „отуђење човека од човека“. Тај процес траје од индустријске револуције, више од 200 година, али је у 2020. достигао неслућене размере, и најинтензивније промене, не рачунајући ратне године.Categories: Не само о економији

Tags: , , , , ,

Оставите коментар