Холандија: Полиција употребила водене топове на демонстрацијама у Амстердаму

Демонстранти осудили рестриктивне мере носећи транспаренте са натписом „Слобода: зауставите ову опсаду“

Фото: Робин ван Лонкхуијзен/АФП

Хиљаде демонстраната који се противе закључавању изашле су на улице Амстердама, осуђујући рестриктивне мере. Неовлашћено окупљање разбиле су противдемонстрантске полицијске снаге, користећи чак и водене топове.

Демонстранти су данас окупили у центру холандске престонице негодујући против нових мера закључавања, упркос томе што од власти нису добили одобрење за скуп.

​Демонстранти, којима су углавном недостајале маске за лице и нису у потпуности поштовали правила социјалног дистанцирања, осудили су рестриктивне мере носећи транспаренте са натписом „Слобода: зауставите ову опсаду“ и скандирајући слогане као „Шта желимо? Слобода!“.

​Иако је Холандија у почетку спорије од неких земаља реаговала на пандемију, у децембру се окренула строжим ограничењима када су се повећавали случајеви ковида-19.

​Окупљању је присуствовала полиција, укључујући полицијске службенике у пуној опреми за разбијање нереда. Полиција је тражила да се демонстранти разиђу, али гомила није послушала, а неки демонстранти испалили су ватромет, преноси Раша тудеј.

​Полиција је потом покушала силом да растера масу, а неке групе демонстраната сукобљавале су са полицајцима.

​Најмање једно возило са воденим топовима било је распоређено за подршку полицијским јединицама. На снимку са лица места виде се демонстранти који усмеравају возило из непосредне близине док покушавају да спрече напредовање полиције.

Скраћење наслова и опрема: Стање ствари

(Спутњик, 17. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар