Аустрија: Велики протести против закључавања у Бечу

Већина учесника протеста игнорисала позиве полиције да одржавају физичку дистанцу и носе маске

Протести против закључавања у Бечу (Фото: Спутњик)

Велики протест против закључавања због пандемије вируса корона одржан је у Бечу.

Око 10.000 људи марширало је кроз центар аустријске престонице да би протестовало против рестрикција уведених како би се сузбило ширење вируса корона и са захтјевом за оставком канцелара Себастијана Курца, пренио је РТ.

Демонстранти су се окупили пошто су Курц и његова влада најавили могућност продужетка трећег локдауна у Аустрији, који укључује ограничење кретања и затварање свих послова који нису неопходни. Одлука аустријске владе о томе очекује се у недјељу.

Одржана су два протеста у различитим крајевима Беча, у ком се иначе демонстрације ријетко догађају. Протести су се спојили у један, ком је присуствовало око 10.000 људи, објавили су аустријски медији.

Већина учесника протеста игнорисала је позиве полиције да одржавају физичку дистанцу и носе маске. Напротив, учесници су се грлили, љубили и плесали на улици.

Носили су и транспаренте са натписима „Курц мора отићи“ и „Учинимо грип поново великим“, алудирајући на слоган одлазећег предсједника САД Доналда Трампа „Учинимо Америку поново великом“.

Одржан је и контра-протест, на ком је око 500 учесника осудило „антимаскерско лудило“.

У једном тренутку, двадесетак учесника протеста против закључавања, покушало је да сједне на коловоз на Рингштрасе, кружном булевару у центру Беча, али су их напали учесници контра-митинга.

Локални медији извијестили су да су узвикивали „све ћемо вас вакцинисати“, али се полиција брзо умијешала и спречила сукоб.

Опрема: Стање ствари

(РТРС/Искра, 17. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

Оставите коментар