Грчка: Премијер Мицотакис тражи увођење ковид пасоша

Грчки премијер предлаже ЕУ да се због туристичке сезоне одлука донесе што пре

Извор: traveldailymedia.com

Атина – Грчки премијер затражио је од ЕУ да се уведу ковид пасоши! Киријакос Мицотакис наглашава да је одлуку потребно донети што пре „како би се олакшало слободно кретање људи који су примили вакцину против ковида-19”.

По свему судећи овај потез решава и дилеме око тога како ће се овог лета улазити у Грчку, прецизније, да Атина неће ништа препуштати случају и да ће, пре свега због заштите сопственог становништва, увести строге мере контроле на граничним прелазима.

Према писању листа „Политико” премијер Мицотакис у писму упућеном  председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен подвлачи да је „неопходно што пре заузети заједнички став и договорити се око тога како ће сертификат о вакцинисању изгледати како би могле да га прихвате све државе”.

Мицотакис сматра да је приоритет ЕУ да што пре обезбеди слободу кретања иако Грчка како је нагласио „не намерава да вакцинацију чини обавезном нити као обавезни услов за путовање, али да онима који су се вакцинисали треба обезбедити могућност да путују”.

Премијер Мицотакис очекује да разговор о ковид пасошима буде једна од главних тема наредног самита ЕУ који се одржава 21. јануара. Својим писмом, како је рекао, жели да да позитиван импулс за решавање овог питања за које је неопходан заједнички став свих европских земаља.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 12. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

Оставите коментар