Висконсин: Ухапшен фармацеут који је уништио 500 доза Модерна вакцине

Полиција наводи да је фармацеут ухапшен, али његово име није откривено, као ни мотив због којег је уништио вакцине

Фото: АП/АБ

Фармацеут запослен у болници у Висконсину отпуштен је и ухапшен након што је намерно уништио више од 500 доза вакцине против корона вируса, преноси „Ен-Би-Си њуз”.

Инцидент се догодио за викенд у медицинском центру „Аурора” у Графтону северно од Милвокија.

Полиција наводи да је фармацеут ухапшен јуче, али његово име није откривено, као ни мотив због којег је уништио вакцине. У саопштењу се наводи да је ухапшени осумњичен за безобзирно угрожавање безбедности, фалсификовање лека који се издаје на рецепт и кривично оштећење имовине. Штета коју је причинио процењује се на између 6.590 и 8.230 евра (осам и једанаест хиљада долара).

„Ми и даље верујемо да је вакцинација пут за излазак из пандемије и више смо него разочарани, саопштено је из болнице. Фармацеут је добио отказ, а његов чин представља кршење наших основних вредности”, наводи се у саопштењу.

У почетку се чинило да је током ноћи грешком изостављено 57 бочица са вакцином компаније Модерна, од којих свака садржи око десет доза. Међутим, у среду је саопштено да је запослени у болници признао да је вакцине намерно склонио из фрижидера у којем су се чувале на температури између 2,2 и 7,7 степени Целзијуса.

Вакцина компаније Модерна има 12-часовни „прозор” након одмрзавања.

Већина доза које су намерно склоњене из фрижидера морала је да буде одбачена, али се касније за неке веровало да могу да буду спасене. Након што су у болници дали преко 50 доза вакцина које су биле извађене из фрижидера, сазнали су да су неке дозе заправо већ два пута биле одмрзаване, што их чини неефикасним. Из болнице наводе да ће они који су примили ове вакцине бити обавештени и да не постоји ризик кад је у питању њихово здравље.

Модернина вакцина још није доступна за ширу јавност, а приоритет приликом вакцинисања имају здравствени радници и корисници домова за негу старих.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 1. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

Оставите коментар