Дарија Кисић Тепавчевић: Важно је да не мутира део вируса који је у вакцинама

Земља порекла није битна, битно је да је вакцина прошла све процедуре, навела је министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Дарија Кисић Тепавчевић (Фото: Андрија Вукелић/Танјуг)

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић изјавила је да је држава много урадила када је у питању здравље грађана.

Она је гостујући у јутарњем програму телевизије Пинк рекла да то захтева много труда, али да се, упркос томе, многе ствари сада подразумевају, на пример отварање болница у кратком року, брза набавка вакцине…

Кисић Тепавчевић је рекла и да постоји континуитет у испоруци вакцина.

„Земља порекла није битна, битно је да је вакцина прошла све процедуре“, навела је министарка.

Важно је да не мутира део вируса који је у вакцинама

Мутација вируса корона није ништа ново, каже епидемиолог и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић Тепавчевић.

ВУЧИЋ ЈУНАЧКИ: Не плашим се ничега, Ана и Дарија захтевале да се прве вакцинишу!

Она је гостујући у Новом јутру ТВ Пинк рекла да се сваки вирус уласком у организам човека и даљим репликовањем делимично мења. Кисић је такође рекла да је битно да се не измене они сегменти који су битни за имуни одговор код човека и да је битно да се то прати.

„Група корона вируса није спадала у групу вируса који су склони великим антигенским мутацијама. Битно је да се прати и да не дође до промене на оним деловима вируса који се налазе у вакцини који су битни за наш имуни одговор“, рекла је Кисић.

Како даље каже, доласком вакцине види се светло на крају тунела и агоније у борби са вирусом корона. Каже и да је наша земља једна од ретких у свету која има доступне две вакцине.

„Имамо континуитет у вакцинацији, план како ће даље тећи“, навела је Кисић Тепавчевић и додала да је имунизација почела од корисника у старачким домовима.

Предраг Кон: Када крене вакцинација, мора да се одвија континуирано

Кисић је подсетила и да је током епидемије много тога урађено – изграђене су нове лабораторије, две болнице и да се то сада у јавности подразумева, а иза тога стоји огроман труд и рад. Цео свет, како је рекла, суочио се са новим вирусом о коме лекари нису учили на факултетима, те да су и иступи у јавности често били контрадикторни, што је можда збуњивало обичне грађане.

„Недавно сам нашла своје гостовање на телевизији од пре годину дана и када су ме питали о вирусу који се појавио у Кини, самоуверено сам говорила да је то вирус који се не преноси са човека са човека, који се преноси путем хране. Нисам то напамет говорила, јер су тада сва научна истраживања говорила тако. Вирус нас је брзо демантовао, али смо убрзо унапредили знања“, рекла је Кисић Тепавчевић.

Опрема: Стање ствари

(ТВ Пинк/НСПМ, 31. 12. 2020)

Прочитајте јошCategories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

2 replies

 1. Аууууу, на основу изјава госпође Кисић рекло би се да она има нека знања! За њу су корона висуси нешто о чему се ништа не зна и ако правовремено не добије инструкције шта да каже, у стању је да лупета, па онда да дође до „научних сазнања“ која јој откривају видике и мењају мишљење.
  Једино што је чињеница је да је лепа и да зна да се обуче.

  9
  1
 2. Др. Трепавчевић је, уместо слику-своју-љубим интервјуа, могла да потражи више информација о вакцинама, јер да је тражила нашла би и основни податак да Фајзерова „вакцина“, коју је, наводно, већ примила, уопште не садржи делове вируса којим плаши Србе толико дуго. Знамо ми да она, од силних обавеза, не стиже да се меша и у свој посао, али ако је и од ДрДарије… много је.

  10
  1

Оставите коментар