Мило Ђукановић: Због СПЦ Црна Гора личи на средњовјековни теократски забран у срцу Европе

То подрива углед Црне Горе у свијету, и не само да је антицивилизацијски, него није ни одрживо. Напросто, није нормално. И неће бити могуће, рекао председник Црне Горе

Црна Гора – СПЦ: Мило Ђукановић (Фото: atvbl.com)

„Предсједник свих грађана“ Црне Горе Мило Ђукановић у новогодишњем обраћању грађанима поред говора о пандемији корона вируса није пропустио прилику да и огавног призивања и глорификовања сопственог демократског капацитета – оптужи Српску православну цркву за угрожавање суверенитета Црне Горе и брани државу од њених грађана.

Актуелни црногорски предсједник и предсједник опозиционе Демократске партије социјалиста у добро познатом маниру оптужио је извандржавне елементе за „брутални уплив изванцрногорских и домаћих ванполитичких фактора у изборни процес у нашој држави.“

И овогодишњи парламентарни избори искоришћени су, каже Ђукановић у новогодишњој честитки, попут претходних, да се Црној Гори покуша наметнути другачији карактер државе и нови стратешки курс њеног развоја.

„Иако су главни креатори тог сценарија били исти као 2016, а циљеви идентични, да се Црна Гора преобликује у српску и православну државу и да одустане од интеграције у НАТО и ЕУ, реализација овогодишњег хибридног атака, много је организованије и ефикасније изведена. Новина је и улога СПЦ у изборном процесу, која је својим политичким манипулацијама, не само деформисала изборе као демократску светковину, него и након њих, занешена површним и лажним тријумфализмом, наставила да деформише грађански и секуларни профил Црне Горе, која почиње да личи на средњовјековни теократски забран у срцу Европе. То подрива углед Црне Горе у свијету, и не само да је антицивилизацијски, него није ни одрживо. Напросто, није нормално. И неће бити могуће. Али, једино добро од тога је да грађани бјелодано спознају ко им, из Црне Горе и изван ње, и какву алтернативу нуди умјесто грађанске, мултиетничке, европске Црне Горе“, истакао је „предсједник свих грађана“.

Промјене до којих је дошло већ дају нову динамику нашем друштвеном животу, каже Ђукановић, мобилишу сав здрави, национално одговорни, еманциповани људски ресурс, којим наша земља располаже, што је гаранција да не може бити угрожена државност Црне Горе, наш идентитет, демократски карактер државе, мултиетничка демократија, европска и евроатлантска оријентација, јер су то вриједности које прихвата већински дио нашег друштва.

„Надам се да нова власт, занешена тријумфализмом и реваншизмом, неће превидјети опасност да таквом политиком објективно служи интересима других држава које желе да виде Црну Гору као привезак својих ретроградних регионалних или глобалних интереса на Балкану“, рекао је Ђукановић и поздравио грађане покличом „Нек је вјечна Црна Гора“.

Наслов и опрема: Стање ствари

(ИН4С/Искра, 1. 1. 2021)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

6 replies

 1. Кад добије информацију о напретку истрага ухапшеним члановима бивше владе, побећи ће. То ће му бити омогућено, он то зна и зато се овако понаша. Било која власт на Балкану има обавезе према страном фактору, па и ова нова у Црној Гори. Ипак, боље је без Мила и Вучића, чак и ако све друго остане исто.
  Други поступак за њихово скидање с власти је револуционаран. Њиме би се омогућило суђење близанцима, односно њихово кажњавање, али последице по све остале би биле врло тешке. Зато, треба бити рационалан и пустити двојицу узурпатора да оду без пружања отпора. Спас наше деце је пречи од заслужене освете за упропашћавање њихове будућности.
  Ипак, њима нико никад неће опростити њихова недела. До краја својих безвредних, безначајних и беспотребно скупих живота бавиће се искључиво својом безбедношћу и заштитом онога што су опљачкали. Управо само то и сада раде, али онда ће има бити неупоредиво теже. И никад неће бити мирни, јер таква врста глодара зна да, кад буду престали да се боре за власт, мораће да се боре за голи живот. Сваки дан, сваки сат, сваке секунде…

  19
  3
 2. O kakvom ugledu prica ovaj covek koji je licno bastinio taj anticivilizacijski ugled.Pokazalo se,nema dileme, da Crna Gora nije ekonomski odrziva drzava.Vise od 200 godina je bila redovna stavka u carskom budzetu Rusije.Posle odvajanja od Srbije,ponovo joj Rusi kace aparate sa kiseonikom upumpavajuci milijarde dolara u od Boga dati kamenjar.Ali,sve ima svoj kraj.Doslo je vreme kada se ponovo slavi srpstvo.Zasto??

  11
  1
 3. Смрадни трагови ”пасјих гробаља” у Црној Гори и даље трају… Овакве ”цивилитаторе” би требало дефинитивно елиминисати!!! Нека ми Бог опрости, али мислим да са овим, ђавовољим накотом, нема разговора!

  13
  1
 4. Ствар је врло проста, нема ту велике филозофије. То је прастари клише. Дозволили смо Вам да преузмете део власти , али ћемо Вас и даље усмеравати у ком правцу треба да идете – путем Ђукановића, кога смо зато и оставили у резерви.

  12
  1
 5. … „православна џамахирија“ па да те цела „међународна заје*ница“ разумије?
  О’ли вазда неко други да седла Шћетаља?

 6. Господин Прешједник као да је јуче дошао, све са дипломом, из Кумровца, само што је пионирску мараму заменио краватом.

  Да, и мало је старији од просечног пионира. По годинама, али не и по испраности мозга.

  Ускоро ће на преваспитавање и окајавање протиvзаконитих радњи у институцију где ће му бити дозвољене повремен посете. Уз понуде, најчешће, пакло цигарета и чарапе.

  14

Оставите коментар