Демостат: „Проевропска опозиција“ и КиМ

Политика ССП, чини се, се своди на статус кво и може се претпоставити да би представници те партије пре гласно рекли Косово је Србија него признајемо Косово као државу

Фото: Медија центар Београд/Данас

Александар Вучић, председник СНС, који обавља и функцију председника државе, рекао је да Србија до априла 2022. дакле до наредних избора, неће признати независност Косова.

Хоће ли Вучић до наредних избора учините неки корак, који неће бити признање, али би био у том правцу, тешко је рећи, јер ће то зависити од његове жеље за опстанком на власти која ће се сударити за захтевима удружене ЕУ и Америке.

Он је том реченицом, коју већ неко време није изговарао, изразио општи политички став партија у Србији, будући да ниједан политичар протеклих година није рекао ништа супротно томе. Нико није спреман да стави потпис на косовску независност јер би то било политичко самоубиство. Хоће ли Америка и ЕУ до избора то експлицитније затражити, вероватно не, али напредак у преговорима Србије и Косова у правцу признавања, на овај или онај начин, се свакако очекује.

С друге стране, партије које за себе тврде да су проевропске о косовском питању или немају јасан став, радиле би на побољшању тренутне ситуације односно статуса кво, или су спремне на уступке попут столице у Уједињеним нацијама.

Тако Странка слободе и правде, Драгана Ђиласа, претендује у најновијој подели опозиционе сцене на лидерство међу проевропским ораганизацијама у разговорима око изборних услова са влашћу уз посредовање представника Европског парламента, а могуће и на предстојећим изборима. Тренутно ССП, ДС и Покрет слободних грађана раде на платформи опозиционих изборних услова коју ће понудити и осталим партијама које прихватају покровитељство Европског парламента.

Драган Ђилас (Фото: Странка слободе и правде)

Политика ССП, чини се, се своди на статус кво и може се претпоставити да би представници те партије пре гласно рекли Косово је Србија него признајемо Косово као државу.

Политика ССП за Косово записана је у њиховој Декларацији о помирењу, у којој се између осталог, решење проблема везује за смену олигархија на власти у обе земље, а трајна нормализација се огледа у сарадњи српске, косовско-метохијске и међународне администрације, која има за циљ нормализацију живота, решавање имовинских питања, заштиту мањинских народа, слободу кретања људи, робе, капитала и услуга, културну размену и заштиту културне баштине, сарадњу здравствених и образовних институција, као и пуну сарадњу тужилаштва и полиције у сврху обезбеђивања трајне стабилности у овом региону.

У Декларацији нема ни речи о потписивању правно обавезујећег споразума или столици за Косово у УН. То се оставља за нека боља времена, када се досања сан о сарадњи на свим пољима. Европски званичници, ипак, као да мисле потпуно обрнутим редоследом.

Ништа даље или више није одмакао ни став ДС о Косову. Некада је важила политика и Европа и Косово, али сада, за ДС, тешко да се ишта може рећи да важи. На основу ретких изјава званичника ова странке може се закључити да је и она за статус кво, односно да ова тема није нити треба да буде на дневном реду, те да су потребни услови за њу и да питање статуса не треба решавати преко колена. У програму кратко пише да „Демократска странка пружа подршку дијалогу између Београда и Приштине и залаже се за његово интензивирање, као и за заштиту српске баштине на Косову и Метохији и одбрану људских права наших грађана“.

Слично је и са ПСГ. Председник овог покрета Павле Грбовић сматра да је компромис могућ, али само ако прихватимо „одређене реалности“ које нас ограничавају са обе стране. „Са наше стране реалност говори да Србија нема фактичку контролу над тим делом територије, а са стране Косова реалност говори да нема речи о држави, уколико она не поштује права својих мањина“, прецизирао је Грбовић.

Павле Грбовић (Фото: Н1)

Замрзнути конфликт, према његовом ставу, пребацује одговорност на генерације које ни на који начин нису криве за тешку ситуацију у којој се сада налазимо. „Ако имате неки проблем, морате одмах да га решавате, а ако нисте способни да га решавате – склоните се“, поручио је Грбовић. И он је против решавања проблема преко колена и против инстант решења.

Према његовом ставу, столица у Уједињеним нацијама за Косово требало би на дневни ред да дође тек као последица побољшања услова за живот Срба на Косову, а не као нешто што се само по себи подразумева. У Договору 381 овог покрета се између осталог наводи да ће „решити питање КиМ, на начин да, у најбољем интересу свих људи, не успоравамо демократски развој Косова“.

„То укључује и интеграцију Косова у све међународне организације, па и ОУН, без формалног признања независности с наше стране. Истовремено, обезбедићемо територијалну и персоналну аутономију за Србе на Косову, институционализацију њихових органа локалне и персоналне самоуправе, поштовање и посебне гаранције за њихова људска права и слободан и одржив повратак; посебан режим заштите најзначајнијих верских и културно-историјских добара (вид екстратериторијалности), поштовање имовинских права грађана у склопу људских права и заштиту државне имовине по правилима сукцесије. Са имплементацијом ових гаранција, потписаћемо документе који све ово предвиђају и спроводити их у најбољој вери. У друштву ћемо ширити толеранцију, аргументима рушити националистичке лажи и предрасуде и стварати услове за историјско помирење Срба и Албанаца“.

Други претендент на лидерство међу европском опозицијом је Небојша Зеленовић, председник Заједно за Србију, који се недавно прикључио савезу локалне иницијативе Не давимо Београд и Грађанском демократском форуму.

Небојша Зеленовић (Фото: Н1)

Зеленовић је лансирао своје три тачке за уједињене опозиције.

Прво, нови људи у средишту политике. Друго, један стуб спољне политике, а то је Запад. Запад су и Брисел и Вашингтон. Тамо лежи партнерство за добар живот грађана Србије. Треће, захтев да се укључимо у решавање косовског питања“, рекао је Зеленовић. Он сматра да питање Косова и Метохије треба да буде решено за најкраће могуће време. То је државни интерес Србије. За пет, или десет година били бисмо у лошијој ситуацији него данас… Када будемо били упознати са стањем преговора, моћи ћемо да износимо и своје предлоге за решење, каже Зеленовић. Он је дакле за брзину, али политику чини се нема, пошто је Србија, како каже, у потпуном мраку у вези овог проблема.

Такав Зеленовићев став преузели су и у иницијативи Не давимо Београд јер су на недавно јасно постављено питање новинара за које се решење залажу, употребили управо овај Зеленовићев аргумент да се не зна шта Вучић ради око Косова. То не треба да чуди, јер је ова иницијатива највише усмерена на локалне проблеме Београда. Уколико буду имали веће амбиције, требало би да имају и политику за Косово.

Најконкретнији око решења Косова је Грађански демократски форум у чијем се програму наводи да „проблем КиМ треба решити у најбољем интересу свих људи који на овој територији живе и тиме омогућити демократски, привредни и сваки други развој и КиМ и Србије. То укључује и интеграцију Косова у међународне организације, па и ОУН. Овакво решење подразумева гаранцију безбедности за Србе и њихову имовину, као и за културно-историјске и верске објекте, територијалну и персоналну аутономију за Србе на Косову, институционализацију њихових органа локалне самоуправе, слободан и одржив повратак. Поштовање и остваривање целокупног корпуса људских права треба да гарантују Европска унија и Уједињене нације, а имовинска права грађана и заштиту државне имовине треба решавати по правилима сукцесије“.

У ГДФ констатују да је реално стање такво да Србија нема ингеренције на подручју КиМ ни у једном домену, да су у њему увелико конституисани државни органи Косова, као и да је чињеницу да је илузорно очекивати да се у будућности промени воља већинског албанског народа и он одлучи да се КиМ реинтегрише у државу Србију. Зато је нужно прекинути садашње стање сталних тензија и латентног непријатељства, као и отклонити могућност дуготрајног замрзавања сукоба, наводи се у програму ГДФ.

Опрема: Стање ствари

(Данас/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 30. 12. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , , , , , ,

Оставите коментар