Спутњик: Први велики потез Срба у борби за своја права у Словенији

Владимир Кокановић истиче да је стратешки циљ ове иницијативе да се свим грађанима Словеније омогући да се слободно изјасне о својој верској и националној припадности

Фото: Франческо Антунес

Савез Срба Словеније упутио је Влади Републике Словеније формалну иницијативу за преиспитивање могућности о увођењу регистра верске и националне припадности.

Председник Савеза Срба Словеније, мр Владимир Кокановић, истиче да је стратешки циљ ове иницијативе да се свим грађанима Словеније омогући да се слободно изјасне о својој верској и националној припадности као и да, уколико желе, тај њихов податак буде евидентиран од стране надлежних институција у посебном регистру.

„На тај начин држава би имала јасне и поуздане податке о верској и националној структури становништва што би могло да послужи као адекватан и легитиман правни основ надлежним институцијама приликом спровођења и утврђивања резултата пописа становништва“, наглашава Кокановић.

Он истиче да је изјашњавање о верској и националној припадности од стратешког значаја за српску заједницу, јер би помогло напорима да Срби у Словенији остваре већа права, попут добијања двојног држављанства и статуса националне мањине.

„Поред тога наша иницијатива има и много шири карактер јер ми инсистирамо да се право на изјашњавање о верској и националној припадности призна свим становницима Словеније, па тако и самим Словенцима“, поручује Кокановић. Он очекује од словеначке владе да у најскорије време размотри поднету иницијативу.

Иницијатива је у писаној форми прослеђена Служби за законодавство и Канцеларији за питања народности Владе Републике Словеније, саопштио је Савез Срба Словеније.

У иницијативи се, између осталог, истиче да је изјашњавање о верској и националној припадности основно људско право које поред Устава Републике Словеније гарантује и низ обавезујућих међународних докумената, међу којима посебно место заузимају конвенције Уједињених нација, Европска повеља о заштити људских права као и Повеља Европске уније о основним правима.

Посебно се наглашава да је иницијатива у складу са извештајем Одбора министара Савета Европе који су пре неколико месеци позвали Владу Словеније да као аутохтоне заједнице призна српску, немачку и хрватску националну заједницу у Словенији.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 25. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

Оставите коментар