Политика: Да ли ће пси заменити ПЦР тестирање на ковид 19

Прелиминарни извештај о програму потврдио је да пас заиста може да препозна маске заражених особа

Фантази форевер, белгијски овчар аустријске војске (Фото: Роналд Зак/АП фото)

Аустријска војска недавно је представила јавности пса наученог да открије вирус корона мирисањем заштитне маске заражених. Како је саопштило Министарство одбране Аустрије, у питању је белгијски овчар по имену Фантази форевер, који учествује у програму који би требало да открије да ли пси могу да разликују здраве и заражене људе.

Прелиминарни извештај о програму потврдио је да пас заиста може да препозна маске заражених особа.

Очекује се да ће пројекат бити завршен у првом тромесечју 2021. године, а Министарство одбране жели да донесе закључак о томе да ли је могуће користити псе у реалним условима, на пример на аеродромима.

Експеримент на аеродрому у Хелсинкију (Фото: Маури Ратилаинен/ЕПА-ЕФЕ)

Први резултати експеримента у Финској такође су обећавајући. Три пса „тестирала” су 2.200 људи, од када је крајем септембра постављена кабина у ходнику којим пролазе путници на аеродрому у Хелсинкију. Вирус је откривен код 0,6 одсто путника. Око стотинак путника свакодневно стоји у реду за овакву врсту бесплатног тестирања у Финској, које захтева да се људи обришу марамицом и дају је псу да је оњуши. Пас се, ако је узорак негативан, не задржава код те марамице.

Осим у Аустрији и Финској, псе за откривање ковида-19 обучавају и у Великој Британији, САД и Немачкој. У оквиру пројекта који заједнички спроводе немачка војска и Фондација Ветеринарских факултета у Хановеру, стручно особље обучава псе у Центру за обуку паса у граду Улмену како би у људској пљувачки могли да детектују вирус корона.

Ипак, како су показале две научне студије, постоји ризик да се и пси инфицирају, будући да, иако у доста ретким случајевима, кућни љубимци такође могу да се заразе вирусом преко људи.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 25. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

1 reply

  1. ko bi drugi nego oni …..ubili su mi dedu u mathauzenu…sad ce psi da love ljude?

Оставите коментар