Политика: Нова агломерација у Железари кључна за чистији ваздух у Смедереву

Очекивано је да се с хладним пробама крене најкасније у јуну, а да производња почне од 1. јула 2021. године

Део нове агломерације – тренутно (Фото: Политика/Оливера Милошевић)

Смедерево – У ХБИС железари у Смедереву углавном су завршени грађевински радови на изградњи нове линије агломерације, комбинацијом бетонске и челичне конструкције уз шест претоварних чворова повезаних транспортерима. Радови су започети у лето 2019. године, а сада је у току прва фаза монтаже опреме. Пуштање у рад овог постројења, најављеног као кључна инвестиција у заштиту животне средине, касни услед успореног транспорта делова из Кине, али и немогућности доласка кинеских стручњака који, заједно са овдашњим инжењерима, учествују на изградњи. По речима Владана Михаиловића, извршног директора за производњу, очекивано је да се с хладним пробама крене најкасније у јуну, а да производња почне од 1. јула 2021. године.

Тада ће, након пола века рада, највећи део старе агломерације отићи у историју, а замениће је ново и модерно постројење, знатно већег капацитета – уместо 1,3 тоне синтера годишње на четири линије, производиће чак око 1,7 милиона тона синтера, и то само на једној линији.

Ново постројење има тренутно најбољу расположиву технологију с аспекта производње синтера и заштите животне средине. Примера ради, сви системи за пречишћавање гасова омогућаваће емисију гасова не већу од 20 милиграма по кубику, што је тренутно вероватно најбољи резултат у свим железарама и агломерацијама у Европи. Такође, имаће веома модерно постројење за одсумпоравање гасова приликом производње синтера и капацитет овог постројења биће 50 одсто већи од тренутног, рекао је Владан Михаиловић.

Стара агломерација (Фото: Политика/Оливера Милошевић)

Генерална менаџерка Сектора заштите животне средине Љубица Дрејк нагласила је да ће нова агломерација видно побољшати перформансе из области заштите животне средине. „Закон Србије прописује да је дозвољено емитовање 50 милиграма прашкастих материја по кубном метру, а ово постројење пројектовано је с максималном емисијом 20 мг, самим тим ћемо два и по пута имати мању емисију од дозвољене. Оваква инвестиција се ради једном у 50 година и не знам да ли се у Европи тренутно негде спроводи. Све очи су упрте у ваздух, сви гледамо проблеме које смо до сада имали са радом старих постројења, али велики напредак ће бити, не само у квалитету ваздуха већ и кад су отпадне воде у питању. Тренутни системи раде на принципу струбера користе доста воде, а ово су све суви системи за отпрашивање. Уштеде воде биће велике, по принципу нула воде – нула испуста отпадних вода. Све сировине које прерадимо овде и које се издвоје путем система за отпрашивање, одмах ће моћи да се врате у процес производње, без неког накнадног третмана, што је сада случај. Побољшање ће бити велико и видно и сви системи су потпуно нови”, рекла је Дрејк уз нагласак да стара агломерација нема систем за одсумпоравање гасова, а нова ће имати.

Милован Тасић, генерални менаџер инжењеринга и инвестиција, најавио је и нове пројекте, али и актуелне који се раде паралелно с новом линијом агломерације.

„Сада смо на пола посла, план је да средином идуће године завршимо и корачну пећ која ће бити базирана на коришћењу 100 посто високопећног гаса како би знатно смањили потрошњу природног гаса, а знамо да је топла ваљаоница наш највећи потрошач природног гаса. Радимо и велики резервоар за високопећни гас, капацитета 80.000 кубних метара, за одржавање притиска у мрежи и снабдевање корачне пећи високопећним гасом”, рекао је Тасић.

Корачна пећ налази се на око 1,5 километара од нове агломерације и требало би да смањи загађење услед емитовања гаса с високе пећи у атмосферу, као и трошкове производње топловаљаних производа.

Укупна инвестиција износи 160 милиона долара, а подразумева агломерацију, корачну пећ, резервоар за високопећни гас и конвертор број два.

Оливера Милошевић

Опрема: Стање ствари

(Политика, 22. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: ,

Оставите коментар