Француска враћа Сенегалу сабље а Бенину статуе отете у 19. веку

Бенину ће бити враћене статуе, а Сенегалу сабља, потврдио француски Парламент готово једногласно

Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Француски парламент одобрио је враћање историјски вредних предмета Бенину и Сенегалу као знак добре воље и настојања да се „окрене страница” крађе културног блага у време колонијализма, јавља Танјуг.

Бенину ће бити враћене статуе, а Сенегалу сабља, потврдила је Народна скупштина готово једногласно, при чему је 48 посланика гласало за, нико није био против, а два су била уздржана. Сенат, у којем десница има већину, није дао свој пристанак. Бенину ће бити враћено 26 предмета који припадају „Беханзинову благу” отетом 1892. из палате Абомеј који су данас у музеју у Паризу, док Сенегал треба да добије назад сабљу и корице који су наводно припадали Ел Хађу Омару Талу, славном западноафричком војном и верском вођи који је живео у 19. веку. Сабља коју чува Војни музеј у Паризу изложена је у Дакару у оквиру дуготрајне позајмице.

Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

„Враћање артефаката знак је спремности на обнову и учвршћење сарадње Француске и афричког континента на културном пољу, као што је најавио председник Емануел Макрон 2017. у Оуагадоугоуу”, рекла је министарка културе Роселин Башале.

Наслов и опрема: Стање ствари

(Политика, 21. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , ,

1 reply

 1. „Враћање артефаката знак је спремности на обнову и учвршћење сарадње Француске и афричког континента на културном пољу, као што је најавио председник Емануел Макрон 2017. у Оуагадоугоуу”, рекла је министарка културе Роселин Башале.
  ++++
  Знају грађани у Бенину, Буркина Фасу, Гвинеји, Тунису, Габону, Мауританији, Чаду, Нигеру, Камеруну, Сенегалу, Мауританији………………… како је Француска са њима „ сарађивала „ задњих 400 година.

  Подсећа их, на то статуа Жана Батиста Колбера, који са дугим мермерним коврџама и у раскошној одећи седи испред Националне скупштине. А познат је, по томе што је водио француске финансије под Краљем Сунца, Лујем XIV, а био је и мозак иза озлоглашеног „Црног кодекса“, групе правила како се опходити према црначким робовима у колонијама.

  Само изјава те исте министарке https://www.aa.com.tr/ba/svijet/ministrica-kulture-francuske-moramo-priznati-da-je-kolonijalizam-zločin-i-barbarstvo-/2039369 није довољна.

  Уместо, да јавно призна да су они ти који су чинили злочине, понуде праведну одштету жртвама, они им враћају опљачкане предмете део њиховог историјског наслеђа, а њихова званична политика према жртвама и даље гласи : Француска од својих имиграната захтева да прихвате историју, културу и званичну причу Републике.

  3
  1

Оставите коментар