Председништво Покрета за одбрану КиМ: Довршетак предаје електронергетског система Србије тзв. Косову

Покрет за одбрану Косова и Метохије је већ 4. децембра упозорио да се спрема коначна предаја електроенергетског система заједничком албанско-„косовском“ систему

Електрана Косово А (Фото: Википедија)

Патриотска српска јавност, којој је ускраћен приступ медијском простору у Србији, већ годинама упозорава на погубну политику власти у Србији оличену, пре свега, у личности Александра Вучића. Након предаје царине, полиције, судова, телекомуникација итд, дошло је време да се Великој Албанији преда и електроенергетски систем Србије с подручја Косова и Метохије.

Покрет за одбрану Косова и Метохије је већ 4. децембра упозорио да се спрема коначна предаја електроенергетског система заједничком албанско-„косовском“ систему, као и да ће то бити тежак ударац српској националној политици, српској економији и опстанку Срба на Косову и Метохији.

Енергетски систем на Косову и Метохији изградила је Република Србија. Он се састоји од две гигантске електране: Косово А и Косово Б, уз неколицину мањих (Газиводе, Трепча), од два огромна површинска копа угља („Добро Село“ и „Белаћевац“), од хидроакумулације „Газиводе“ која снабдева водом те системе, и многобројних фирми за опслуживање енергетског система. Систем за пренос електричне енергије такође је изградила Србија, која још увек међународним кредиторима исплаћује дугове којима се задужила ради његове изградње.

Око 20.000 Срба који су радили до 1999. у том систему, протерани су са својим породицама, а њих Србија, разумљиво, и даље плаћа. Енергетски систем су власти „Косова“ приватизовале по тзв. Ахтисаријевом плану, кршећи тиме елементарне имовинскоправне норме.

Но то не би било могуће да власти Србије то богатство и државну имовину нису свесно предале албанском енергетском систему, терајући грађане да тај њихов колосални авантуризам још и плаћају. Тешко је замислити гори сценарио, али знајући ко врши власт у Београду, очекујемо још погубније потезе. Ово се нарочито може очекивати у тзв. статусним преговорима.

Највећи проблем је у томе што овде није реч само о окупацији, него и о издаји. Она је у конкретном случају вршена скривеним корацима, да се не би приметио обим народног и државног губитка. Данас губитак електропривреде у Покрајини делује као свршена чињеница. Али до тога је дошло смишљеном политиком постепеног предавања, што у случају Електропривреде траје од споразума из 2015. године.

Ако је за наук, случај предаје електроенергетског система албанским рукама моделски је исти као текућа припрема за потписивање споразума о признавању независности „Косова“. Корак по корак, тихо и крадимице, обавити овај последњи чин. Сви смо пред задатком да га спречимо

16.12.2020.

Председништво Покрета за одбрану Косова и Метохије

Проф. др Митра Рељић
Проф. др Слободан Самарџић
Проф. др Богољуб Шијаковић
Проф. др Милош Ковић
Проф. др Часлав Копривица



Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , , , ,

2 replies

  1. Браво за Председништво Покрета за одбрану Косова и Метохије.
    Од 21/06/2020 до данас, издало је 17 саопштења.
    Због, очигледног дара за писање Саопштења, треба размислити и о промени назива Покрета.

    Предлог : Покрет за писање саопштења.
    Молим, без захваљивања !

    11
    1
  2. Ово је све касно и без икаквог прaктичног учинка. Тек да буде чиста савест пред Историјом.

Оставите коментар

Discover more from Стање ствари

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading