Ана Брнабић: Србија издваја између 50 и 60 милиона долара за вакцину

Премијерка је навела да ће залихе Фајзерове вакцине, које ће се производити 2021, готово све отићи у богатије земље

Ана Брнабић (Фото: Бета)

Србија ће вероватно морати да издвоји између 50 и 60 милиона долара за набавку вакцина против коронавируса, с тим што је већ морала да издвоји између седам и осам милиона за авансно плаћање за неке од њих, каже премијерка Ана Брнабић.

Брнабићева је на скупу поводом обележавања Међународног дана људских права указала да је набавка вакцина само један од примера који илуструје колики је јаз између богатих и сиромашних земаља, јаз који ће се, након пандемије, и додатно продубити.

„Набавка вакцина је скуп процес. За све вакцине, билатерално или кроз међународне механизме, као што је Ковакс, авансно морате да платите да станете у тај ред. Да издвојите из буџета који је већ исцрпљен. Ако не можете, ви не стајете у ред, што значи да немате вакцину током 2021. године”, указала је премијерка.

Србија, додала је, данас има већи међународни углед, и у мало је другачијој ситуацији, иако свакако мучној, да дође до вакцине, али да се може замислити како сиромашније земље, и то што имају више становника, не могу ни да дођу до произвођача вакцине.

„Девет од 10 сиромашних земаља вероватно неће моћи да прими вакцину у 2021. години, јер су западне земље већ купиле више од половине залиха свих вакцина унапред, 53 одсто водећих вакцина предвиђених за производњу следеће године путем авансних налога. А, то ће покрити 14 одсто светске популације”, указала је премијерка, јавља Танјуг.

Изнела је податак да је, примера ради, Канада унапред купила толико вакцина да може пет пута да вакцинише сваког Канађанина.

„Верујем да ће те земље бити солидарне да их дају или продају земљама, али оне неће доћи док се имућније земље прво не вакцинишу и стекну додатну предност над осталим светом”, истакла је Брнабићева.

Премијерка је навела да ће залихе Фајзерове вакцине, које ће се производити 2021, готово све отићи у богатије земље, јер су 96 одсто те вакцине већ купиле западне земље.

„Ми смо у ситуацији да имамо нешто оптимистичнију слику по питању вакцина, али је борба тешка и мучна и одвија се сваки дан. Јуче сам разговарала са произвођачем вакцина која ће ускоро бити регистрована у ЕУ, и до којег смо једва дошли. Он нам је рекао – ‘да, можете да добијете вакцину од нас, у четвртом кварталу 2021. године, до тада смо продали’”, пренела је Брнабићева.

„То је Србија, а замислите сиромашније земље, које имају и више становника”, додала је.

Према њеним речима, Србија ће вероватно морати да издвоји између 50 и 60 милиона долара за вакцине, с тим што је морала да издвоји између 7 и 8 милиона за авансно плаћање за неке од њих.

Примера ради, Мозамбик, који је међу најсиромашнијима, а има 86 милиона људи, мораће да издвоји 500-600 милиона долара за вакцине и које ће евентуално моћи да добије 2022. године, указала је Брнабићева.

„Онда се види која је разлика између богатих и сиромашних које нам оставља корона, а јаз између богатих и сиромашних и појединаца и земаља ће, врло вероватно, постати непремостив”, рекла је Брнабићева.

Она је истакла да се Србија труди да обезбеди вакцину што пре, како би се сачували животи и започео опоравак привреде.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 10. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , ,

2 replies

 1. Па зар није бесплатна,
  као ТВ претплата?

  7
  1
 2. Куповина вакцина на “лизинг“, а добије се “пушинг“, бар када је Србија у питању.
  Вакцине се плаћају у напред, нешто слично као и у Ј.К.
  Болесница води Владу Србије и она “преговара“?
  50-60 милиона долара/евра треба издвојити за “бесплатне“ вакцине,
  а за 10-15 пута мањи износ могао је бити обновљен рад “Торлака“.
  Јесте овај Торлак продат, од стране србских бандита светским разбојницима,
  али могао се основати “Нови Торлак“и решити питање вакцина.
  Али, на жалост – равно велеиздаји – домаћи бандити као продавци
  обавезали су се страним разбојицима да се одричу права на производњу
  домаће/ СРБске вакцине?! Спремни су да плате и – “Шта кошта да кошта“ –
  за цену не питају“?!

  9
  1

Оставите коментар