Александар Вучић: Био бих највећи и најлепши демократа када бих се одрекао Косова и РС

Да потпишем акт независности Косова и одрекнем се РС био бих највећи и најлепши демократа… гарантујем да бих добио Нобелову награду за мир, рекао председник Србије

Александар Вучић (Фото: Сајт Председника Србије)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, после свега што се јуче по питању КиМ чуло у америчком Конгресу, да је сада јасно да је био у праву када је говорио о последицама избора у САД на Србију, те додао да се нада да ће администрација Џозефа Бајдена имати другачији став од онога што је изнето у Конгресу.

Енгел, председник Комитета за спољне послове америчког Представничког дома, рекао је јуче да Србији неће бити одобрено чланство у ЕУ, све док не призна Косово.

„Није само Енгел, сви су то рекли. Сада се види колико сам био у праву, када сам пре неколико недеља говорио, не скривајући ништа, без личних симпатија (о изборима у САД). Овакви ставови нису нешто што иде на руку Србији“, рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија мора да води рачуна, јер су то важни људи у САД и да на одговоран и озбиљан начин мора да одговори.

„Надам се да ће нова администрација имати другачији став и политику у односу на оно што је изнето у Конгресу. Наше је да водимо своју политику“, рекао је Вучић.

Елиот Енгел: Србија не може у ЕУ док не призна Косово

Србију чекају притисци

Вучић оцењује да је јасно да ћемо се суочавати са највећим притисцима и да ћемо бити у тешкој ситуацији.

Тај коментар изнео је поводом дебате у америчком Конгресу, у којој се чуло да се од нове администрације у Вашингтону очекује да приволи Србију да призна независност тзв. Косова, те подсећа да САД имају економске и дипломатске инструменте утицаја.

Велике притиске председник очекује и око Републике Српске, као и Косова, иако ти притисци, истиче, нису били слаби ни раније.

„Сад ће бити још теже“, закључује.

„Оно што ми смета, не могу да кажем да ме брине, је да се у Србији неки радују мислећи да је то уперено против мене. Није. То је уперено против свакога у Србији“, додаје.

Каже и да је његова обавеза да чува ову земљу, и да због тога неће рећи ружну реч о Елиоту Енгелу и Медлин Олбрајт.

„Да потпишем акт независности Косова и одрекнем се РС био бих највећи и најлепши демократа… гарантујем да бих добио Нобелову награду за мир“, додаје.

На састанку албанских лобиста у Комитету за спољне послове Представничког дома Конгреса САД јуче је препоручено будућој администрацији Џозефа Бајдена да САД морају да се удруже са Европском унијом како би се смањио утицај Русије и Кине на Западном Балкану и како би Србија била натерана да призна независност Косова.

Опрема: Стање ствари

(Спутњик, 9. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

  1. … ка бољитку био би да потреш последњи лош – да рецимо обришеш честитку са Твитера. Па онда на тенане у рикверц, споразум по споразум док се не вратиш до првог бриселског. Онда да даш изјаву..

    1
    1

Оставите коментар