Елиот Енгел: Србија не може у ЕУ док не призна Косово

Блокирање признања Косова и његово чланство у УН само смета Србији, јер јој улазак у ЕУ неће бити одобрен све док не призна независност Косова, рекао амерички конгресмен

Елиот Енгел (Фото: ЕПА/ЕФЕ)

Србији неће бити одобрено чланство у Европску унију све док не призна Косово, поручио је данас председник Комитета за спољне послове америчког Представничког дома Елиот Енгел.

„Време је да Србија настави даље. Косово је независно, никада се неће вратити”, рекао је Енгел на састанку одбора, на који су позвани и Данијел Сервер, Јануш Бугајски и Медлин Олбрајт, званичници и невладини промотери косовске независности.

Енгел није представник ЕУ, али, судећи по наступу на Одбору, зна шта смета Србији на путу ка Унији:

„Искрено, блокирање признања Косова и његово чланство у УН само смета Србији, јер јој улазак у ЕУ неће бити одобрен све док не призна независност Косова”, рекао је Енгел, преноси Танјуг.

Одбор, иначе, разматра стратегије које би нова америчка администрација на челу са Џозефом Бајденом могла да примени на Западни Балкан и Србију.

Данијел Сервер: Бајденова администрација радиће на промени дејтонске структуре БиХ

Косово је, каже Елиот, „већ десет година независно” и позива се, са задовољством, на то да је тзв. Косово сада члан низа међународних организација и институција:

„Ако се сат врати три деценије уназад, то је био само сан. Нисам могао ни да замислим да ћу чути те речи, али данас је Косово постало члан Светске банке, ИМФ-а, и више од 110 земаља је признало његову независност, укључујући САД, Велику Британију, Француску, Немачку, Јапан и многе друге важне земље”.

Косово, каже Енгел, има познате поп певаче, фудбалере, угоститеље, власнике некретнина…. али, признаје, то није крај:

„Много је озбиљних изазова остало, а најважније од свега је да је време да Србија настави даље. Косово је независно, никада се неће вратити. Искрено, блокирајући признање Косова, и његово чланство у УН само смета Србији јер јој улазак у ЕУ неће бити одобрен све док не призна независност Косова. Позивам Србију да настави даље како би све земље у региону наставили даље”, закључио је Енгел, који је у уводу признао и да му „ниједна земља није дотакла срце више од Косова”.

Опрема: Стање ствари

(Политика, 8. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , , , ,

1 reply

  1. Срце овог шиптарског лобисте дотакли су прљави нарко-долари. Нема он у својој глави ни мало памети. Он и не зна ни гдје је Косово и Метохија. Лаже када каже о броју држава које су признале ту лажну државу на територији Србије.

    1
    1

Оставите коментар