Едвард Џозеф: Партнерство ЕУ и САД посебно важно за односе Србије и Косова

Снажно и ефикасно партнерство САД и ЕУ, било да је у питању Балкан или у вези са другим питањима, почива на принципу узајамног испуњавања обавеза, рекао предавач на Универзитету Џон Хопкинс

Едвард Џозеф (Фото: Глас Америке)

Снажно и ефикасно партнерство САД и ЕУ, било да је у питању Балкан или у вези са другим питањима, почива на принципу узајамног испуњавања обавеза, рекао је предавач на вашингтонском Универзитету Џон Хопкинс Едвард Џозеф, поводом предлога Стратегије нове трансатлантске агенде односа ЕУ и САД, преноси Танјуг.

У предлогу, који би могао представљати неке од будућих принципа сарадње две стране, преноси Глас Америке, посебно место има и дијалог који, безмало више од деценије уз посредство ЕУ, воде Косово и Србија.

“Европа је Западном Балкану пружила перспективу чланства у ЕУ. Партнерство и блиска координација ЕУ и САД, посебно су важни у оквиру дијалога Београда и Приштине којим посредује ЕУ. Потребно је заједнички да подржимо помирење, побољшамо принципе владавине и погурамо кључне реформе”, наведено је у најави о стратегији нове трансатлантске агенде ЕУ и САД.

У вези са тим амерички стручњак примећује да је логично залагање Европске комисије за партнерство и блиску координацију након, како сматра, отвореног надметања и одбојног држања администрације председника Трампа.

“Посебно у вези са Србијом и Косовом”, указује Џозеф.

Активнијим ангажовањем Америке у том процесу, пише Глас Америке, појачана су тумачења да би преговорима Србије и Косова о свеобухватном правнообавезујућем споразуму, могла бити придодата и територијална питања – односно да би две стране, могле разменити делове територија које им припадају, насељене претежно албанским и тј. српским живљем.

Џозеф оцењује и да су за чиниоце, који желе да се САД и Европа усредсреде на демократију, а не стабилократију, најаве о интензивирању сарадње – добар знак.

Он подвлачи да је у вези са тим на Бриселу и европским престоницама да, како каже, дају потпуно значење ставу да је Западном Балкану пружена перспектива приступања Европској унији.

“Овог месеца ЕУ ће се суочити са тестом бугарске блокаде отварања приступних преговора Северне Македоније. Није баш да се може говорити о перспективи приступних преговора уколико једна држава успешно може другој испостављати захтеве да мења свој идентитет. ЕУ се у марту сагласила да отпочне преговоре са Северном Македонијом. Надајмо се да ће Унија испунити своје обавезе у текућем месецу. Многе државе, у региону и преко Атлантика, ће то посматрати”, казао је Џозеф.

Наводи да је двојак циљ предлога стратегије нове трансатлантске агенде односа ЕУ и САД.

“Истаћи интерес Европе за обнављање партнерства и утврдити конкретне приоритете, другим речима, почетак успостављања трансатлантске агенде. ЕУ је указала да је, у сарадњи са САД, спремна у потпуности да учини оно што је до ње у борби против корупције, ауторитаризма и угрожавања људских права широм света. Наравно, нема потребе да се превише удаљава да би лоцирала корупцију и ауторитаризам и хибридне режиме, јер се налазе и ту у Европи, на Балкану и суседним државама”, казао је Едвард Џозеф.

Опрема: Стање ствари

(Косово онлајн/Покрет за одбрану Косова и Метохије, 5. 12. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Јахање Срба се наставља.
    Колико?
    Зависи од тога колико будемо имали кичме.

    “Потребно је заједнички да подржимо помирење, побољшамо принципе владавине и погурамо кључне реформе”,…..

    Да ли ће да погурају или да угурају…то ће тек да видимо?

Оставите коментар