Гордана Чомић: Закон о истополном партнерству пред посланицима до пролећа

Свесна сам да је сваки антидискриминациони пропис проблем за друштво зато што вам брани понашање засновано на предрасуди, оценила министарка Чомић

Гордана Чомић (Фото: ТВ Фонет)

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић најавила је данас да ће до краја године бити припремљени закони о родној равноправности и о истополном партнерству.

Чомић је на ТВ Прва рекла да ће током децембра бити отворен дијалог о закону о истополном партнерству и да је току формирање радне групе, а да би та два закона могла да се нађу у скупштинској процедури пре пролећа наредне године.

„То није пропис против већине него пропис којим изразита мањина у друштву остварују њима уставом и законом о антидискриминацији гарантована права“, каже Чомић.

Упитана како ће изгледати дебата о том пропису, министарка је рекла да ће то бити дијалог са цивилним друштво и струком, дијалог унутар владе, али и дијалог са посланицима.

„Свесна сам да је сваки антидискриминациони пропис проблем за друштво зато што вам брани понашање засновано на предрасуди. Сваки антидискриминациони пропис тешко пролази у друштву“, каже Чомић.

Разговараће, како наводи, са људима који се противе том закону.

Упитана о обнови дијалога власти и опозиције и да ли би можда могла да буде посредник у тим разговорима, Чомић је рекла да је тај дијалог у надлежности Скупштине Србије и Европског парламента.

Чомић је рекла да Европска комисија, али ниједно министарство и влада не смеју у то да се мешају.

На питање има ли енергије да уради све планирано, навела је да јој је мандат орочен на годину дана, а да пажљиво слуша и режање непријатеља и ћутање пријатеља.

„Ако за годину дана не можете да повећате оцену за владавину права за 20 одсто са садашњих ниских 2,2 на 2,64, ако не можете да испуните план који смо сами себе задали пре две, три, четири или пет година, онда то неће моћи ни следеће године“, рекла је Чомић.

Навела је да није члан ниједне политичке партије и да не планира да се учлани у СНС. На питање како коментарише дешавања у ДС, чији је била члан, Чомић је рекла да је “остало само ћутање”.

Опрема: Стање ствари

(Курир, 30. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , ,

1 reply

 1. Да ли ја то добро читам да су у припреми два закона (о РР и ИП) а да ће током децембра бити отворен дијалог само о закону о ИП? Каква штета, бићемо ускраћени барем за половину драгоценог увида у једну жестоку расправу међу исто(полним)мишљеницима.

  О пропису “којим изразита мањина у друштву остварују њима уставом и законом о антидискриминацији гарантована права” ће предметна мањина, као и до сада, расправљати сама са собом јер “ће то бити дијалог са цивилним друштвом и струком, дијалог унутар владе, али и дијалог са посланицима”.

  Управо ту, на саставу Струке и Цивилног друштва, очекујем жесток сукоб ставова око тога која све поза из Камасутре и са којим узрастом има намах да буде проглашена за обесправљен “род”.

  Али пре тога треба да престану да “ћуте” ?!?
  Е то већ може да буде непремостив проблем за дијалог: да би престали да ћуте прво треба са ћутањем да започну. Вероватно ћуте кад припремају уџбенике за основну школу па их тад треба хватати за дијалог.

  А разговараће се, како се наводи, и са “људима који се противе том закону”. То су ваљда ови који “реже”. Они су баш тешки преговарачи, нарочито они што учествују по позиву, мада и њих има их у распону од џукела до оних са дубоким педигреом. Којег ли ће (исто)пола бити овај пут позвани?

  У сваком случају за ово “режање” једно велико Б Р А В О за миниСтарку, пазите сад, за људска и мањинска права и друштвени дијалог.

  Да не буде да сам од ових што реже или ћуте: мој прилог “дијалогу” био би да се у закону о РР обавезно резервише место за род који би био дефинисан бесконтактним полним општењем, у народу познатијем као ****** у здрав мозак. Следствено, и у закон о ИП ваљало би уградити и бесполно партнерство.

  Тиме би биле обухваћене најшире народне масе, почев од џукела, а оцена за владавину права скочила би за додатних тачно 0.666 одсто.

  Чик после неко нека лане да је то “пропис против већине”.
  То више ни џукелама неће падати на памет.

Оставите коментар