Данас: Тачи свестан кривице, избегава одговорност

Хашим Тачи је потпуно свестан своје кривице и на неуверљив начин покушава да избегне одговорност за бројне извршене злочине, сматрају саговорници Данаса

Хашим Тачи (Фото: Факти)

Хашим Тачи је потпуно свестан своје кривице и на неуверљив начин покушава да избегне одговорност за бројне извршене злочине, сматрају саговорници Данаса – историчар Бојан Ђокић и Рада Трајковић, председница Европског покрета Срба са Косова.

Ђокић и Трајковић су за наш лист коментарисали поступак доскорашњег председника Косова Хашима Тачија, који је у Хагу у јануару 2020. најпре признао тужиоцима Специјализованог тужилаштва да је био присутан на локацији где су заробљеници били притворени и злостављани, да би у додатном разговору, одржаном у јуну ове године, све то порекао.

Јавност је о овом потезу Тачија сазнала у тек објављеном документу којим су тужиоци од претпроцесног судије Николе Гијуа крајем јула затражили дозволу да приложе додатне доказе против њега.

Подсетимо, Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими, оптужени су за злочине над Албанцима, Ромима и Србима у нелегалним притворима Ослободилачке војске Косова (ОВК) на Косову и у Албанији, 1998-99 године.

Историчар Бојан Ђокић сматра да је Тачи признањима да је био присутан на локацији где је постојао импровизовани затвор ОВК, „сам себе инкриминисао“, те је „вероватно на наговор његовог правног тима, затражио нови састанак са тужиоцем, на којем је неуверљиво и маштовито негирао своје јануарске изјаве“.

– Отишао је толико далеко да је порицао да је ОВК имала обавештајну службу и Главни штаб. То није тачно, јер постоје документи који тврде супротно. Целу ту епизоду са Тачијем посматрам као неуверљив и невешт покушај оптуженог да се избегне сопствена одговорност за бројне извршене злочине – истиче Ђокић за Данас.

Бојан Ђокић (Фото: Лична архива)

Рада Трајковић наглашава да је Тачи у последње време изгубио самопоуздање.

– Он је потпуно свестан своје кривице и зна све активности које су довеле до злочина. Познајем га 20 година. Тачи је један од врло интелигентних, опасних и нетранспарентних људи. Има једну стратегију за суд, једну за пријатеље, и има екипу повереника који би за њега све урадили, у смислу да би и ликвидирали људе за које он процени да би могли да доставе Хагу најсуптилније информације. Лично знам да постоје документи у којима је он први осумњичени за трговину органима – указује Трајковић за Данас.

Подсетимо, тужиоци су приложили транскрипт Тачијевог саслушања од 13. и 14. јануара ове године.

„У том разговору, Тачи је, између осталог, признао да је био присутан у (редигована локација) време притварања и злостављања (редигована имена заробљених), као и да је знао да су (редигована имена заробљених) били пребијани“, пише у документу тужилаштва, с којег је 18. новембра скинута ознака поверљивости.

У истом разговору, Тачи је, по тужиоцима, потврдио и да је Главни штаб ОВК објавио одређено саопштење.

Међутим, све то је Тачи негирао у следећем разговору с тужиоцима одржаном од 13. до 16. јула, до којег је дошло на захтев његовог браниоца, након што је, крајем априла, главни тужилац Џек Смит обелоданио да је поднео предлог оптужнице против Тачија и осталих.

У том разговору, Тачи је, како наводе тужиоци, „дао читав спектар наводних разјашњења“ о претходном разговору.

Оптужени тврде да нису криви

Хашим Тачи, Кадри Весељи, Јакуп Краснићи и Реџеп Сељими су у првом појављивању пред судом у Хагу, од 9. до 11. новембра, изјавили су да нису криви за злочине из оптужнице. На статусној конференцији, прошле недеље, тужиоци су најавили да ће за суђење бити спремни у јуну 2021, док су браниоци тврдили да процес не може почети пре јуна 2022. године, зато што им је толико времена потребно да се припреме.

Ј. Диковић

Опрема: Стање ствари

(Данас, 25. 11. 2020)Categories: Преносимо

Tags: , ,

Оставите коментар