Валентин Инцко: Дејтон се политизује, поруке негирања БиХ долазе из РС

Високи представник у БиХ изјавио да је шокиран због неких ствари које је рекао Милорад Додик, преноси Кликс

Валентин Инцко (Фото: Танјуг)

Високи представник у БиХ Валентин Инцко оценио је пред Саветом безбедности УН да се Дејтонски мировни споразум политизује и тумачи у корист политичких странака, као и да поруке негирања БиХ највише долазе из Републике Српске.

„Чињеница је да Дејтон и Устав БиХ настављају да буду дискриминисани за различите политичке циљеве“, рекао је у уторак Инцко на округлом столу СБ УН, који је одржан онлајн.

Додао је да „постоји само један мировни договор који се односи на све и да у свим договорима мора да се поштује Устав“, који, како је навео, укључује клаузулу „која даје право БиХ да одбрани свој суверенитет и интегритет“, преноси Кликс.

„Такође, позива ентитете да поштују одлуке државе и од 1992. године признаје БиХ као државу с утврђеним границама. Погрешним поступањима уздрмавају се темељи БиХ“, рекао је Инцко.

Тврди да поруке негирања БиХ највише долазе из РС и додаје да је председавајући и српски члан Председништва БиХ Милорад Додик „поново изјавио да нико не може да спречи интеграцију Србије и РС“.

Милорад Додик: Инцко мрзи Србе, хоћемо да оде

„Осим тога, ту је и постављање споменика осуђеном ратном криминалцу Радовану Караџићу, порицање геноцида у Сребреници и све остале сличне реторике које угрожавају заједништво“, рекао је Инцко.

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик оштро је синоћ, на онлајн округлом столу Савета безбедности УН, критиковао високог представника у БиХ Валентина Инцка, називајући га „монструмом“ и странцем који сарађује с Бошњацима из Сарајева и говори само у њихово име.

Представници САД, Француске, Велика Британије и Немачке у Савету безбедности УН подржале су синоћ високог представника у БиХ Валентина Инцка и осудиле говор председавајућег Председништва БиХ и лидера СНСД Милорада Додика, који га је оштро критиковао.

Инцко је рекао да је шокиран због неких ствари које је рекао Милорад Додик, преноси Кликс.

Разматрати мандат међународних судија у Уставном суду БиХ

Инцко тврди да се, 25 година од потписивања Дејтонског мировног споразума, тежи укидању дејтонских инструмената.

„А све институције настале тада су очувале мир и њихово укидање би узроковало негативне политике“, рекао је Инцко.

Истакао је да је важно разматрати и мандат међународних судија у Уставном суду БиХ и поручио да би требало решити то питање.

„Мислим да је сјајно да у једној босанско-херцеговачкој. институцији у уставном суду имамо уску сарадњу између европских и бх. судија“, навео је Инцко.

Политика: Три истине о Дејтону

Захвалио је Додику за поштовање Дејтона у првој деценији након потписивања.

„Тада је био од велике помоћи и без њега многе институције и закони не би постојали. Његов напор је био кључан у изградњи институција у БиХ“, рекао је Инцко.

Изразио је забринутост и због тога што сви представници Председништва БиХ нису позвани на овај округли сто, на којем су само представници конститутивних народа.

Тврди да се у БиХ националним мањинама ускраћују права која подразумевају именовања на одређене функције.

Инцко је, такође, говорио и о, како је навео, економском, политичком и правосудном назадовању државе.

Опрема: Стање ствари

(РТС, 25. 11. 2020)Categories: Вести над вестима

Tags: , , , ,

1 reply

  1. Шта друго можемо очекивати од заговорника окупације као што је Ицко. , довољно си нам делио правду. Време ти је да идеш. Довиђења и сретан ти пут тамо одакле си и дошао.

Оставите коментар